Tempat Menarik Yang Anda Boleh Lawati Di Tokyo

Okay, dah banyak juga uncle cerita mengenai travel uncle ke Tokyo bersama Amna Home dan Cuti Cuti Jepun sampai uncle terlupa nak share mengenai tempat menarik yang anda boleh lawati di Tokyo.

Untuk artikel kalini uncle akan kongsikan mengenai tempat-tempat menarik di Tokyo, Japan yang uncle dan sahabat Projek Travel, Mawardi Yunus telah lawati. Kebanyakkan adalah free dan mudah di akses, dan ada juga yang berbayar tapi memerlukan komitment anda untuk drive atau dibawa pemandu pelancong di sana.

1. Shibuya

Shibuya yang terkenal dengan laluan pejalan kaki paling sibuk di dunia. Bukan sahaja dipenuhi dengan shopping complex dan butik membeli belah yang branded dan terbaik, di sini juga anda boleh jumpa patung arca Hachiko.

2. Tokyo Tower

Dengan reka bentuk seakan Eiffel Tower, Tokyo Tower telah dibina pada tahun 1957 dan siap pada tahun 1958 merupakan menara ke-2 tertinggi di Jepun dengan ketinggian 332.9 meter.

3. Odaiba

Odaiba adalah sebuah pulau buatan yang dibina di Tokyo Bay. Pulau ini popular dengan figura Gundam RX-78 yang dibina mengikut skala sebenar animasi popular Gundam. Selain dari menjadi destinasi untuk shopping, tarikkan di sini adalah Rainbow Bridge dan Odaiba Statue of Liberty.

4. Asakusa Nakamise-dōri

A post shared by Muhamad Mawardi (@mawardiyunus) on

Ia adalah kawasan deretan gerai sepanjang 250 meter dengan jumlah gerai 90 yang ada di sini. Di sini ibarat pasar malam yang buka dari awal pagi yang mana anda boleh dapat pelbagai cenderamata, dan makanan tempatan.
5. Hard Rock Cafe

Di Tokyo ada 2 Hard Rock Cafe, iaitu satu di Roppongi dan Uyeno Eki. Bagi pengemar makanan di Hard Rock atau collector barangan Hard Rock seperti tshirt, pasti takkan lepaskan peluang ke sini.

6. Disneyland & Disneysea

Dua-dua ni adalah taman tema yang bersebelahan sahaja dan setiap satu ada lain rides dan isi kandungannya. Jadi jangan salah faham pula ya, Tokyo Disneyland dan Tokyo Disney Sea adalah 2 taman tema yang berbeza. Uncle sarankan untuk luangkan 1 hari untuk setiap satu theme park.

7. Mount Fuji

Lokasi yang wajib anda pergi kalau ke Tokyo. Penuh dengan banyak kawasan yang cantik untuk pencinta panorama dan alam sekitar. Untuk ke sini anda perlu drive dari Tokyo selama satu jam, atau boleh dapatkan juga perkhidmatan dari Cuti Cuti Jepun untuk bawa anda ke sana.

8. Saiko Iyashino-Sato Nenba

A post shared by Muhamad Mawardi (@mawardiyunus) on

Saiko Iyashino-Sato Nenba adalah kawasan perkampungan jepun yang dibina semula sebagai tarikkan pelancong di Mount Fuji. Pertama kali ke sini terus jatuh hati dengan pemandangn di sini. Anda boleh masuk ke rumah-rumah jepun yang ada di sini, boleh makan makanan Jepun yang ada di kafe dan boleh sewa pakaian tradisi Jepun seperti pakaian samurai atau kimono.

9. Fujiten Snow Resort

Teringin nak cuba main snowboard atau ski? Fujiten Snow Resort adalah tempatnya. Dengan setting resort di Mount Fuji, anda pasti takkan lepaskan peluang bermain ski di sini.

Baik itu la sedikit sebanyak tempat menarik yang ada di Tokyo yang anda boleh terjah. Banyak lagi tempat menarik yang ada, tapi sebab kami pun ke Tokyo tak lama, jadi banyak lagi tempat yang kami tak sempat nak pergi. Harap ada rezeki lagi untuk jejakkan kaki di bumi Sakura.

Kalau anda merancang untuk bercuti ke Tokyo, boleh la menginap di Amna Home, uncle ada review homestay mereka di sini. Dan jangan lupa dapatkan perkhidmatan Cuti Cuti Jepun sebagai private tour guide anda di sana.

amna home tokyo cuti cuti jepun

 23,452 total views,  1 views today

Comments
 1. Ezad Skytech
 2. seri
 3. Yourfabulousmama
 4. Sharon Lee
 5. Noriza Abdul Rahman
 6. rahmat
 7. Mariel C
 8. lokmanamirul
 9. Zayani Zulkiffli
 10. akupenghibur
 11. Abdul
 12. Khairul Zamri
 13. angel bong
 14. Sunshine Kelly
 15. Anuar
 16. Hero Borneo
 17. Emily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge