Menarik di Jeongseon, Gangwon, Korea Selatan

Jeongseon adalah sebuah negeri di dalam daerah Gangwon yang berkeluasan 1,220.67 km2 (471.30 sq mi), dengan populasi penduduk sekitar 39,502 orang. Jeongseong mempunyai purata suhu tahunan sebanyak 10.3℃ dengan suhu terendah tercatat adalah -6.2℃ dan suhu tertinggi adalah 24.3℃. Memang tak perlukan aircond kalau tinggal di Jeongseong.

Di sinilah asalnya persembahan lagu popular ‘Jeongseon Arirang’ yang menceritakan kegembiraan dan kesedihan rakyat Korea. Boleh cari video persembahan Jeongseon Arirang di YouTube untuk melihatnya.

Jom terjah beberapa tarikkan pelancongan menarik di Jeongseon, Gangwon.

Auraji River

Auraji River

Auraji adalah sebuah tasik yang popular kerana pemandangan yang cantik diantara gunung, kebersihan airnya. Namanya berasal dari perkataan Korea, ‘어우러지다 ‘eoureojida” yang bermaksud ‘untuk bertemu’. Pyeongchang dan Samcheok bersatu di tasik ini.

Auraji adalah titik permulaan log rakit kayu ke Hanyang yang terkenal. Lirik daripada Jeongseon Arirang mendedahkan kesedihan dan kerinduan seorang wanita yang menunggu suaminya yang meninggalkannya untuk menjalankan perniagaan di tempat yang jauh. Hari ini, ramai pelancong melawat Auraji untuk menikmati pemandangan indahnya sambil melihat simbol pembantu rumah yang, menatap ke arah sungai seolah-olah menunggu kekasihnya untuk kembali.

Pasar 5 hari Jeongseon

jeongseon-market

Jeongseon 5 Day Market adalah salah satu pasaran tempatan utama di Korea dan dibuka setiap 2, 7, 12, 17, 22, 27 hari bulan. Di pasar ini, pengunjung dapat merasai suasana ramai penduduk Korea yang sibuk dan membeli belah hasil pertanian pada harga yang rendah. Produk khasnya ialah Goraengji, sayuran yang tumbuh di kawasan pergunungan atau di dataran tinggi di 500 ~ 700m di atas paras laut.

Dan juga pada hari-hari tersebut, anda akan dapat menonton pertunjukan muzik bertajuk ‘Pan Arirang’. Pertunjukan dibahagikan kepada 3 bahagian yang menerangkan kisah Arirang kepada anda bersama-sama dengan muzik yang berirama dan menyeronokkan!

Arii Hills: Byeongbangchi Sky Walk and Zip Wire

Byeongbangchi-Sky-Walk

Balai Cerap Byeongbangchi berada di antara Gyuram-ri D Buksil-ri di Jeongseon-eup dan mempunyai pemandangan yang menakjubkan di sekeliling Pulau Bamseom yang bentuknya seperti Kore, sebuah semenanjung dengan aliran Sungai Donggang.

Pengalaman Byeongbangchi Skywalk menawarkan pengalaman mendebarkan kerana ia memberikan perasaan berjalan di atas gelas kaca pada struktur berbentuk ‘U’ (11m) yang diunjurkan dari tebing pada ketinggian 583m. Dari atas ini, para pelancong dapat melihat keindahan Pulau Bamseom dan Sungai Donggang ia adalah satu tarikkan yang menarik untuk dikunjungi.

Jeongseon Rail Bike

Berbasila di landasan kereta api di Jeongseon Auraji adalah aktiviti rekreasi baru yang menggabungkan bersepeda di sepanjang kereta api sambil menikmati pemandangan indah semulajadi. Aktiviti berbasikal ini menggunakan trek kereta api terbengkalai yang berjalan dari Jeongseon Auraji ke Gujeol-ri.

Lintasan keseluruhan adalah 7.2 kilometer panjang dan merupakan laluan yang muda dilalui sepanjang perairan lembah yang bersih dan dedaunan merah. Di boarding di Stesen Gujeol-ri, terdapat sebuah kafe bernama ‘A Grasshopper’s Dream’ yang berbentuk belalang.

Samtan Art Mine

Samtan-Art-Mine

Samtan Art Mine adalah kompleks seni budaya, diubah dari sebuah lombong terbiar di kaki Gunung Hambaeksan, kawasan produksi utama arang batu di Korea.

Nama ‘Samtan’ merujuk kepada Samcheok Tanjwa, salah satu lombong arang batu utama di Korea, dan ‘Art Mine’ memainkan sejarah dalam lombong arang batu. Terdapat banyak ruang seni budaya di seluruh negara, tetapi Samtan Art Mine menarik pengunjung untuk berada di dalam tapak lombong sebenar.

Stadium Olimpik di Jeongseon

Tahukah anda yang di Jeongseon juga terletak salah sebuah stadium yang akan digunakan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018?

Stadium Olimpik di Jeongseon

Jeongseon Alpine Centre adalah kawasan ski alpine yang sedang dibangunkan di Korea Selatan. Ia terletak di tapak gunung Gariwang, di perbandaran Bukpyeong di Daerah Jeongseon. Acara sukan yang akan berlangsung sempena PyeongChang 2018 di Jeongseon Alpine Centre adalah acara kelajuan alpine Downhill, Super-G, dan Gabungan.

Stadium ini mampu akan menampung 6,000 penonton. Acara teknikal slalom dan slalom gergasi dijadualkan untuk Yongpyong Resort. Downhill lelaki bermula pada ketinggian 1,370 m (4,495 kaki), dengan jarak sejauh 2.857 km (1.775 mi), ke kawasan penamat di 545 m (1,788 kaki). Penurunan menegak 825 m (2,707 ft) melepasi penurunan minimum 800 m (2,625 kaki).

Menarik kan Jeongseon? Uncle pun baru tau je pas baca berkenaan tempat ni. Jom ke Jeongseon sempena PyeongChang 2018 nanti.

 5,532 total views,  1 views today

Comments
 1. nurul fatin adiana
 2. semakkini
 3. nikkhazami
 4. Noriza Rahman
 5. raihanah
 6. Joysofyz
 7. Sunshine Kelly
 8. Bro Framestone
 9. Khir Khalid
 10. Linda Yee
 11. Farena
 12. Blair villanueva
 13. penaberkala
 14. titan
 15. Li Chuen
 16. Miera
 17. Emily
 18. Part of that world
 19. Hasif Hamsyari
 20. anuar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge