Hijrah – Semoga Tahun Ini Lebih Baik Dari Tahun Lepas

Masih dalam mood Maal Hijrah. ๐Ÿ˜€

Tahun lepas, perubahan apa yang berjaya anda lakukan kepada diri anda, kepada keluarga dan kepada masyarakat?ย Perubahan baik atau sebaliknya? Moga moga banyak perubahan baik berjaya dilakukan ๐Ÿ™‚

Setiap tahun, semua orang inginkan tahun baru lebih baik dari sebelumnya, tapi adakah ia cuma impian tanpa usaha atau hanya biar masa menentukan?

Maal Hijrah atauย Awal Muharram merupakan suatu hari yang amat penting bagi umat Islam seluruh dunia kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia sempena memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. (sumber)

salam maal hijrah i luv islam

Sumber Google, Credit to http://www.iluvislam.com/

Hijah bukan sahaja bermaksud kita mesti juga berpindah randah dari satu tempat ke tempat yang baru, ambil feel baru, semua benda baru. Mengikut fahaman den, Hijah juga boleh juga di maksudkan dengan berpindah atau berbuah dari sikap kurang enak (huduh) kepada yang lebih baik. Dalam bahasa kita, berubah dengan membuang yang keruh, dan ambil yang jenrih.

Alhamdulillah, tahun lepas, secara majoriti ย den berubah. Berubah dari sikap malas membaca sehingga kepada tahap ulat buku. Kalau ada yang pernah ke bilik den tahun lepas yang mana penuh dengan toys, tahun ni mesti rasa pelik sebab penuh dengan buku. Alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Apa lagi perubahan baru dalam diri den? Alhamdulillah, den dah ada aim tersendiri, bangun dari tidur, tidak lagi dengan impian kondom, dan sudah ada satu target dalam 5 tahun.

Apa makna hijrah kepada anda?

Apa misi kita tahun ni? Apa kata kita aim untuk menunaikan Haji? ๐Ÿ™‚

Zuan

Comments
 1. sobri yaacob
 2. Hafizul
 3. suri
 4. blogger lelaki
 5. Bahrain
 6. titan
 7. Hafiszan Kamarudin
 8. Mohd Shubhi
  • Zuan
 9. Danial Abdul Rahim
  • Zuan
 10. encikarman
 11. JMR
  • Zuan
 12. Zali
 13. Fadhil Husin
  • Zuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge