Hijrah Selepas 4 Tahun – Dari Blogspot ke WordPress

Howdy Peeps,

I’m back into blogging world selepas beberapa minggu menyepi di blog EleventX kerna sedikit busy dalam usaha branding The Untunglah Blog dengan share partner aku yang akan di reveal-kan nanti. Tapi ini kali back on new platform, new domain, new hosting, dan new ‘pangkat’ hehehe ‘Blog Uncle Zuan‘.. Lepasni kalau dapat pangkat Dato’, aku buat blog ‘Dato’ Zuan‘ pula ok? hehe

Ghost of me? Malam muda mudi di bandar Seremban


Kenapa aku berhijrah ke wordpress? Tak bagus ke blogspot?

My answer is tiada yang tak bagus, it is all depend on your own ‘dessert’. Setiap satu platform ada pros and cons. Up to user itself la nak decide mana better kan? Kalau blogspot tak bagus, tak ada orang nak pakai, dan kalau wordpress sangat bagus, takkan ada orang pakai blogspot. Got my idea?
(Sila rujuk Kelebihan Menggunakan WordPress di blog Eizil)

Lagipun memang dah lama berniat nak ke wordpress dan under domain sendiri. Yela, nak maju kena la berani UBAH kan? Dan Alhamdulillah hasil rekomen Shakiddo dekat Eizil (Saleiz Hosting) dan kesudian Eizil untuk membantu, aku berjaya mencapai niat untuk berhijrah. Cuma persoalan sekarang adakah ia satu penghijrahan dari baik ke tak baik, atau sebaliknya? Biar masa yang menentukan usaha aku ni.

 

Kenapa tukar nama blog? Tak takut hilang brand ke?

Brand sesuatu yang kadang kadang kita cipta tanpa sedar. Nama saiazuan dan eleventx dicipta empat tahun lalu tanpa apa-apa inspirasi. Hanya suka-suka, dengan kata lain “syok sendiri je”. Jadi selama 4 tahun di blogspot, hanya suka-suka dengan nama tu. Bagi tau aku sapa lagi ada masalah sebut dan ingat nama saiazuan dan eleventx?

Sekarang, aku ciptakan brand ‘Uncle Zuan‘ dengan harapan ia menjadi suatu blog yang punya inspirasi. Inspirasi kepada sesiapa sahaja terutama apabila aku mula sedar anak buah semakin bertambah.

 

Sekali lagi, berbanyak-banyak terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung, dan secara tidak langsung dalam hijrah blogspot ke wordpress dan branding ‘Uncle Zuan‘.

Until then…

Krabi Ao Nang Beach

Life… Be inspired, not expired…

Comments
 1. sya_merpati putih88
 2. Lizz
 3. anamizu
 4. wawa
 5. aisya lieza
 6. Hafizul
 7. shida radzuan
 8. Mizz Aiza
 9. rozuan
 10. NIZAM
 11. papa mifz
 12. Mohd Helmi
  • zuan
 13. Budak Jalanan
 14. Budak Jalanan
 15. Noorikmal
 16. ProfHariz
  • zuan
 17. Azham Vsvc
 18. zool
 19. reezluv
 20. Hairul Azni
 21. hazman aka species1980
 22. Mak Dara
 23. Alin Marlini
 24. Bro Framestone
 25. zuls
 26. deqnoor
 27. syazwan
  • zuan
 28. arelan
 29. Denaihati
  • zuan
 30. Eizil Network
 31. Irwan Alessa
  • zuan
   • Irwan Alessa
    • zuan
 32. fyna
 33. titan
 34. Ezad Skytech
 35. nadio
 36. sutera
 37. schaze zainn
 38. Hanie Dew
 39. onie
 40. KiD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge