Applikasi e-Dagang GT Dollar Telah Dilancarkan Dengan Rasminya

Pada yang follow social media uncle, pasti perasan yang uncle ada update mengenai kegunaan applikasi GT Dollar yang mana boleh menjimatkan penjimaat dalam perbelanjaan anda.

GT Dollar, telah dilancarkan secara rasmi oleh Y.B Datuk Mas Ermieyati Binti Samsudin, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) di Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara, KL pada 16 Jan 2017 yang lepas.

Majlis telah dihadiri oleh pegawai-pegawai atasan kerajaan dan juga lebih 3,000 pemimpin industri IT dan e-dagang yang menyokong pembangunan ekosistem FinTech yang dinamik. Ia telah membuka jalan untuk inovasi SMART seperti GT Dollar bagi menjadikan malaysia satu kuasa yang berpengaruh dalam sektor FinTech.

Dilihat kerjasama antara kerajaan malaysia dan GT Dolar mampu membantu untuk meringankan kos kehidupan rakyat Malaysia melalui pelancaran aplikasi mudah alih GT Dollar, yang merupakan ‘platform mudah alih e-dagang’ yang dibina bertujuan untuk membentuk sebuah komuniti yang padu untuk pengguna dan peniaga dari yang datang dari pelbagai industri bagi berinteraksi didalam satu applikasi.

Bagi melengkapkan usaha kerjasama ini, GT Robot sebuah firma teknologi tinggi yang inovatif di bawah GT Group, pakar kemajuan dalam penyelesaian robot humanoid. Kerajaan malaysia merancang untuk memperuntukkan suatu kawasan di sepanjang sempadan Negeri Sembilan -Melaka untuk membina sebuah kilang pemasangan dan pembuatan GT Robot, yang jumlah pelaburannya bernilai kira-kira RM300 juta. Rancangan ini dianggaran mampu menjana pendapatan untuk syarikat sebanyak USD 20 billion (dengan jumlah pembuatan 10 juta model robot) dan mampu mewujudkan lebih 10,000 peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan dalam tempoh 5 tahun akan datang. Plant GT Robot yang bakal dibina akan menjadi yang pertama di Asia dengan kilang mesra alam dan peralatan teknologi yang berkualiti tinggi selepas negara China.

Dengan pelancaran GT Dollar, ia menandakan pelancaran acara pecah tanah yang akan tertulis didalam sejarah. Memperkemaskan major update yang terkini dan improvisasi permohonan GT Dollar, perisian e-dagang sosial mudah alih yang pertama di dunia. Konsep baru ini pertama kali ditemui pada tahun 2014 oleh Presiden GT Group dan Ketua Pegawai Eksekutif, Dr Paul Zhang Baolu, yang berpengalaman lebih daripada 30 tahun dalam industri dalam pengurusan berteknologi tinggi, pembangunan ekonomi dan pelancongan di seluruh dunia. Syarikat GT Group sehingga kini bernilai lebih daripada USD 4.7 Billion. Persidangan ini bertujuan untuk memacu pembangunan penggunaan internet serantau, di mana pengguna dan perniagaan menjadi lebih berpatutan sekali gus merangsang pertumbuhan ekonomi, hasil cukai negara dan pertumbuhan pekerjaan.

Sebagai major updates, akan ada ciri-ciri utama baru yang dipertingkatkan untuk membantu memudahkan penggunaan penggun. Melalui penggunaan teknologi SMART yang terdiri daripada teknologi AR untuk melaksanakan ‘The Seek Honey Feature’, ‘Catch A Bee To Earn GT Cash Feature’ yang boleh digunakan untuk pembelian dalam pasaran interaktif serta menjadi alat dagang yang berkesan bagi membantu pengguna menguruskan kewangan mereka dengan berkesan dengan menikmati penjimatan dalam jangka masa panjang, yang bakal menjadikan Malaysia sebagai trendsetter dalam dunia e-dagang.

Applikasi GT Dollar ini diterima ini bertujuan untuk menyumbang ke arah pembangunan ekonomi negara. Platform menyeluruh untuk kedua-dua pengguna dan peniaga, menggalakkan transaksi tunai percuma di seluruh dunia. Dengan yuran pendaftaran percuma, subscription dan pengiklanan, pedagang hanya perlu membeli GT Dollar (iaitu mata wang maya) dan boleh mengedarkannya kepada pengguna mereka bila-bila masa, di mana-mana sahaja. Ini akan bertukar menjadi e-promosi atau e-pengiklanan dengan caj minimum. Gerbang pembayaran dalam talian (Online Payment Gateway) akan digunakan untuk menerima bayaran dalam talian – E-wallet / Visa (kredit, debit, prabayar) / MasterCard (kredit, debit, prabayar) / kad CUP (kredit, debit, prabayar) akaun debit / langsung untuk melaksanakan transaksi caj.

Fokus utama GT Dollar ialah membina sebuah kemudahan berpusat di sekitar akaun kredit maya (Virtual Credit) untuk membolehkan pengguna untuk membuat pembayaran melalui sistem e-wallet yang membolehkan carian luas untuk produk atau perkhidmatan melalui pasaran.

GT Dollar menghubungkan PKS dengan pengguna baru dan sedia ada, dan mengekalkan program kesetiaan melalui pengagihan kredit maya (GTD). Komunikasi antara peniaga dan pengguna dipermudahkan melalui GPS-location dan platform untuk tempahan yang mesra pengguna.

Applikasi berfungsi sebagai komposit gaya hidup seharian seseorang dan berfungsi sebagai panduan kepada pelengkap dan memudahkan gaya hidup yang semakin sibuk dengan menyediakan pengguna dengan akses ke pangkalan data lebih 80,000 peniaga di seluruh dunia. Sehingga kini tidak ada lagi applikasi internet atau mudah alih, yang menawarkan berbagai-bagai jenis produk dalam satu applikasi. Peniaga dan pengguna juga boleh menikmati perkhidmatan dalam talian yang lain seperti, pemindahan dana, pembayaran bil utiliti, perpaid top-up, social network chat (sehingga 20 orang dalam setiap grup), dan banyak lagi fungsi yang ada di dalam applikasi ini.

Mr Patrick Chew – Country CEO of GT Dollar Malaysia, Y.B. Datuk Mas Ermieyati Binti Samsudin- Deputy Minister of Tourism and Culture, Dr Paul Zhang Baolu – GT Group President & CEO, Ms Grace – Executive DIrector GT Dolalr Singapore HQ.

Mengikut statistik, terdapat lebih daripada 18 juta pengguna aktif alatan digital di Malaysia dan sehingga 2015, sebanyak 77.3% daripada isi rumah malaysia mempunyai akses kepada perkhidmatan jalur lebar internet.

Applikasi adalah aktif sepanjang hari, ia bagi membolehkan pengguna membeli-belah di dengan mudah di telefon pintar mereka. “Kami melihat peluang untuk mengambil kesempatan daripada ledakan digital dan pembangunan inovatif yang akan memberi manfaat kepada peniaga dan pembeli.” kata Encik Patrick Chew, CEO GT Dollar Malaysia.

YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Menteri MOSTI ada menyebutkan,”Pada tahun 2015, terdapat 3.4 bilion pengguna internet di seluruh dunia dengan jangkaan bahawa ia akan meningkat kepada lebih 9 bilion dalam 10 tahun akan datang. Kerajaan mengiktiraf kepentingan teknologi digital dalam memacu pertumbuhan ekonomi. kami gembira untuk melihat sebuah syarikat tempatan memulakan usaha inovatif yang adalah sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melonjak dalam teknologi pembangunan. Kami memberi pujian kepada GT Dollar kerana menjadi satu perubahan dalam sektor e-dagang. Dan saya yakin bahawa pengguna akan mendapat manfaat yang banyak daripada pengunaan applikasi ini.”

GT Dollar memfokuskan untuk membangunkan mobile travel dan memacu pertumbuhan pelancongan dengan potensi kerjasama dengan persatuan pelancongan untuk meningkatkan industri pelancongan di malaysia. Dr Paul Zhang pengerusi China Tian Ma Travel Group yang menyediakan perkhidmatan pelancongan dan rekreasi pembekal ketiga terbesar di China berharap dapat menarik pelancong China ke Malaysia dengan GT Dollar, yang akan berpotensi menjadi panduan bandar yang amat penting kepada sektor pelancongan.

GT Dollar Malaysia berharap untuk dapat mengembangkan perniagaan e-dagang ke seluruh dunia dan menjadi pintu masuk bagi Asia. Pada majlis ini pelancaran ini, GT Robot, inovatif teknologi tinggi GT Group yang pakar dalam kemajuan penyelesaian robot humanoid akan melancarkan dua robot yang dikenali sebagai GT Wonder Boy; bot SMART sahabat sosial dan GT Gobot, bot pelbagai fungsi yang disasarkan untuk meningkatkan kualiti hidup keseluruhan pengguna, merentasi ke era baru.

 8,112 total views,  1 views today

Comments
  1. mrhanafi
  2. anuar
    • Uncle Zuan
  3. MeqZa Abdul Rahman
  4. Ira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge