5 Stadium Yang Ada di Gangneung

Percaya atau tidak di bandar Gangneung ada 5 buah stadium yang akan digunakan untuk Sukan Olimpik PyeongChang 2018. Ya, bandar sebesar 1040 km2 ini mempunyai 5 buah stadium yang akan digunakan untuk temasya sukan Olimpik PyeongChang 2018 yang akan berlangsung tak lama lagi.

Gangneung Hockey Centre

Pusat Hoki Gangneung Pusat Hoki adalah stadium tertutup dibawah pembinaan di bandar Gangneung, Korea Selatan.

Gangneung Hockey Centre

Stadium ini akan menjadi salah satu daripada dua lokasi untuk acara hoki ais pada 2018 Sukan Olimpik Musim Sejuk. Ia akan berfungsi sebagai tempat utama untuk kejohanan dan pingat perlawanan untuk lelaki. Gangneung Hokey Centre juga menjadi tuan rumah pertandingan hoki ais eretan untuk Sukan Paralimpik Musim Sejuk 2018. Kos pembinaan yang adalah 108 bilion won (kira-kira $ 90 juta) yang mana pembinaan bermula pada Julai 2014 dan telah siap pada November 2016.

The Gangneung Oval

Gangneung Oval merupakan stadium yang akan digunakan untuk kejohanan speed skating oval. Pembinaan stadium ini telah dimulakan pada September 2013.

The Gangneung Oval

Stadium yang akan terdiri daripada landasan berkembar 400 m mempunyai kapasiti sebanyak 8000 tempat duduk. Ia mempunyai tiga tingkat atas tanah dan dua tahap bawah tanah. Asalnya mereka ingin membina tempat untuk acara kejohanan speed skating oval di Gangneung Science Park, tetapi kerana ruang yang terhad dan ada perniagaan tempatan mengambil peluang untuk berpindah, stadium ini dibina dalam Gangneung Olympic Park, di sekitar kawasan Gangneung Ice Arena dan Gangneung Hockey Centre.
Gangneung Ice Arena

Gangneung Ice Arena adalah arena tertutup yang akan menjadi tempat untuk dua acara sukan iaitu figure skating dan short track speed skating.

Gangneung Ice Arena

Kapasiti tempat duduk adalah seramai 12,000. Arena ini direka untuk menempatkan dua luncur ais bersaiz 60m x 30m untuk pertandingan dan latihan. Bangunan ini mempunyai empat tingkat atas tanah dan dua tahap bawah tanah. Sistem penyejukan ais mesra alam telah pasang di salam arena ini, dan kemudahan itu akan digunakan untuk tujuan rekreasi tempatan selepas acara sukan.

Kos pembinaan untuk Sukan Olimpik adalah USD 85 juta. Kemudahan ini telah dirasmikan pada 14 Desember 2016.

Gangneung Curling Centre

Gangneung Curling Center adalah arena ais tertutup yang telah digunakan untuk Special Olympics World Winter Games 2013, dan akan digunakan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 dan Sukan Paralimpik Musim Sejuk 2018. Ia telah dibuka pada tahun 1998 dan akan menjadi tempat untuk curling dan wheelchair curling.

Gangneung Curling Centre

Kapasiti tempat duduk di Gangneung Curling Centre adalah 3,500 ornag. Ia adalah satu-satunya tempat Olimpik di yang ada di Gangneung sebelum PyeongChang terpilih sebagai tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018. Sebelum ini, arena ini dikenali sebagai Gangneung Indoor Ice Rink.

Ia telah diubahsuai antara Oktober 2015 dan Oktober 2016 sebagai persediaan untuk Sukan Olimpik. Gangneung Curling Centre pernah menjadi tuan rumah untuk Asian Winter Games 1999 dan World Women’s Curling Championships 2009.

Kwandong Hockey Centre

Kwandong Hockey Centre adalah arena luncur ais dibina di Catholic Kwandong University.

Kwandong Hockey Centre

Dengan kapasiti tempat duduk adalah 6,000, untuk sukan Olimpik nanti, stadium ini akan menjadi salah satu daripada dua venue untuk Hoki Ais. Dibina satu gelanggang ais bersaiz 60m x 30m, empat tingkat atas tanah dan satu tahap bawah tanah.

Itulah kesemua 5 stadium di Gagneung yang akan digunakan untuk PyeongChang 2018.
 4,447 total views,  2 views today

Comments
  1. Ira
  2. zik
  3. Faizal Fredley
  4. titan
  5. Anuar
  6. Seorang Syed
  7. mrhanafi
  8. Eeca Shyaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge