Wasiat Hasan Al-Banna

Share

Siapa Hasan Al-Banna? Beliau adalah seorang pendakwah, reformis sosial dan politik mesir dan juga merupakan sorang guru bahasa Arab yang kemudiannya meletakkan jawatan selepas 19 tahun berkhidmat.

Pada usia beliau 23 tahun (Mac 1928), Hasan Al-Banna telah mengasas pertubuhanย Ikhwan Musliminย yang merupakan sebuah pertubuhan Islam yang menjadi inspirasi kepada pergerakkan Islam di seluruh dunia (sumber).

“Wahai anggota Ikhwan Muslimin, ramai daripada kamu masih belum menyedari sepenuhnya perjuangan Al Ikhwan. Ketika tiba harinya nanti kamu menyedari dan memahami perjuangannya, maka kamu akan menghadapi banyak penentangan dan permusuhan” Hasan Al-Banna

Berikut adalah 10 wasiat Hasan Al-Banna kepada umat Islam sebelum beliau menghembuskan nafas terakhirnya:

wasiat imam hasan al banna

Sumber google

Hassan Al-Banna ditembak mati oleh seorang pembunuh upahan arahan sulit kerajaan Mesir pada 12 Febuari 1949 kerana belau dituduh merancang pemberontakkan bagi menjatuhkan kerajaan Mesir. Kematian beliau amat ditangisi rakyat mesir ketika itu dan termasuk mereka mereka yang menyokong perjuangan beliau.

Kisah kehidupan beliau yang penuh suka duka sejak kecil, sehingga penubuhan Ikhwan Muslimin boleh dibaca di dalam versi Novel Sejarah Islam berjudul Hasan Al-Banna: Perjuangan Belum Selesaiย karyaย Abdul Latip Talib yang diterbitkan oleh PTS. Novel ini adalah antara Novel Sejarah Islam yang bagus untuk dibaca dalam masa yang sama membuka mata kita tentang apa yang pernah berlaku di dalam sejarah Islam.

Zuan

Share
Comments
 1. Zali
  • Zuan
 2. syazana zainn
  • Zuan
 3. Hafizul
  • Zuan
 4. Khairul Zamri
  • Zuan
 5. Bahrain
 6. hafizmd
 7. Mohd Shubhi
 8. sobri yaacob
 9. encikarman.com
 10. Farzli
 11. Irwan Alessa
 12. suri
 13. blogger lelaki
 14. Fadhil Husin
 15. titan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge