Tarikkan Pelancongan Yang Menarik di PyeongChang

Pada yang dah follow blog ini untuk beberapa ketika pasti dah perasan yang uncle ada berkongsi mengenai Sukan Olimpik Musim Sejuk yang bakal diadakan di PyeongChang pada tahun 2018 kan? Pasti ada yang dah mula tertanya-tanya apa tarikkan pelancongan yang menarik yang ada di PyeongChang, Korea Selatan.

Untuk pengetahuan PyeongChang adalah adalah sebuah daerah di wilayah Gangwon yang terletak kira-kira 180km dari Seoul. Slogan bagi daerah PyeongChang adalah ‘Happy700 PyeongChang’ yang diinspirasi daripada ketinggian purata bandar di PyeongChang iaitu 700m. Daerah PyeongChang berkeluasan 1,463.65 km2 dengan populasi penduduk seramai 43,666 orang. Disebabkan PyeongChang ni di kawasan tanah tinggi, ia menerima purata suhu tahunan 10.3℃.
Jom teroka tarikkan pelancongan menarik yang ada di PyeongChang.

#1 Sky Ranch

Dibangunkan pada tahun 1974, Sky Ranch telah berdiri teguh selama 40 tahun dengan sebuah ladang besar 9 juta meter persegi. Pada masa ini, kira-kira 400 ekor lembu Holstein diternak sehingga bersama-sama dengan ratus Hanu (Korean Cow) dengan cara yang mesra alam.

Daegwallyeong-Skyranch

Ladang terletak di kawasan tanah tinggi, jadi cuaca di sini adalah begitu baik walaupun pada musim panas. Keadaan cuaca yang begitu baik mendaikan tempat ini begitu indeal untuk berjalan kaki.

Lokasi: 468 Hoenggye-ri, Daegwalnyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#2 Samyang Ranch

Ladang Samyang adalah padang rumput hijau yang terbesar di Asia. Di padang rumput yang luas ini adalah di mana lembu memakan rumput yang bersih dan segar sebelum diambil untuk diperah susunya.

Samyang Ranch

Pemandangan dari dataran tinggi boleh mencapai ketinggian 1,470 meter adalah luar biasa yang tidak boleh dilepaskan. Jika anda pergi ke tempat peninjau Daegwallyeong, anda boleh melihat sejauh Gangneung, Jumunjin, dan juga melepasi Laut Timur.

Lokasi: 708-9, Kkotbadyangji-gil, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#3 Ladang Kambing Biri-Biri Daegwallyeong

Ladang Kambing Biri-Biri Daegwallyeong (Daegwallyeong Sheep Farm) adalah kawasan penternakkan biri-biri dengan kawasan seluas 195 k ㎡, adalah kawasan milik persendirian. Ada banyak ladang di PyeongChang, tetapi di sini adalah satu-satunya kawasan yang ada menternak kambing biri-biri.

Daegwallyeong Sheep Farm

Ladang ini sungguh besar sehingga ia mengambil masa lebih kurang 40 minit untuk berjalan di sepanjang laluan pejalan kaki yang mana anda boleh melihat kambing biri-biri meragut rumput. Di pondok kayu yang terletak di merupakan lokasi pengambaran filem “The Man from Mars”.

Jangan lepaskan peluang untuk mendaftar untuk mendapatkan pengalaman memberi kambing biri-biri makan disamping bergambar di kawasan ini.

Lokasi 483-32, Daegwallyeongmaru-gil, Daegwannyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#4 Ujiyaji Wind Village

Terletak di kawasan tanah tinggi di Pyeongchang mana Sukan Olimpik Musim Sejuk akan diadakan, Uiyaji Baram Maeul (Uiyaji Wind Village) adalah sebuah kampung yang terletak di bahagian atas Daegwatllyeong.

Ujiyaji-Wind-Village

Di Uiyaji Wind Village, anda boleh menikmati pelbagai jenis aktiviti seperti membuat keju atau ais krim serta menikmati pemandangan indah angin kilang berdiri tinggi di atas dataran beku.

Lokasi 137, Kkotbadyangji-gil, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#5 Jeonggangwon

Traditional Korean Food Culture Experience Center telah ditubuhkan bagi memelihara, untuk bahan penyelidikan, dan untuk mempromosikan nilai-nilai dan merit budaya makanan tradisional Korea di dunia.

Jeonggangwon

Terdapat pelbagai kemudahan bagi merasai budaya tradisional seperti dewan pameran, bilik memasak dan bilik penapaian, yang meliputi kawasan seluas 10,000 pyeong (33.057,85 ㎡). Tempat ini sangat hebat untuk sesiapa sahaja yang ingin mengetahui lebih lanjut dan mengambil bahagian dalam pelbagai aspek budaya makanan tradisional Korea.

Lokasi 21-4, Baegokpo-ri, Yongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#6 Woljeongsa Temple

Kuil Woljeongsa terletak di hutan timur lembah Gunung Odaesan, dan ia terdiri daripada 60 kuil dan 8 biara dibuat ke dalam satu komplex kuil yang besar. Woljeongsa Temple telah dibina oleh Monk Ja Jang (590 ~ 658).

Woljeongsa Temple

Di Kuil Woljeongsa terdapat Muzium Seongbo mana anda boleh melihat budaya Buddha Dinasti Goryeo (918~1392), sembilan tingkat pagoda berbentuk segi lapan, juga dikenali sebagai Sari-Pagoda (pagoda relik), dan replika Buddha sedang duduk. Woljeongsa Kuil telah dipulihkan selepas perang Korea pada tahun 1950 apabila Chilbulbojeon, Yeongsanjeon, Gwaneungjeon, Jinyeonggak dan 17 bangunan lain telah dibakar.

Lokasi 63, Dongsan-ri, Jinbu-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.

#7 Yongpyong Resort

Yongpyong Resort terletak di tengah-tengah banjaran gunung Baekdudaegan. Menerima purata 250 sentimeter salji setiap musim, yang menjadikan tempat ini sesuai untuk bermain ski. Bukan itu sahaja, kompleks sebesar tujuh belas juta meter persegi ini turut dilengkapi tempat peranginan termasuk padang golf 45 lubang, gondola, kolam renang, dan kemudahan lain.

Yongpyong-Resort

Yongpyong Resort begitu popular sehinggakan ia pernah menjadi tuan rumah untuk acara sukan berperingkat antarabangsa termasuk World Cup Ski Competition dan Asian Winter Games.

Anda pernah tengok cerita Goblin dan Winter Sonata? Jangan terkejut yang disini juga adalah salah satu lokasi pengambaran untuk drama Korea popular tersebut.

Lokasi: 715, Olympic-ro, Daegwanryeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do.
*****
Wow! 2018 PyeongChang adalah program supporter yang direka khas oleh KTO Malaysia bagi menjalankan kerjasama dengan pengaruh social media dan penulis blog di Malaysia bagi bersama-sama mempromosikan Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018.

Setiap ahli WOW! 2018 PyeongChang akan melakukan posting secara berkala tentang sukan Olimpik yang bakal dilangsungkan seperti mengenai stadium dan permainan, sumber-sumber pelancongan dan perayaan di bandar Olimpik dan lain-lain melalui medium blog, media social dan saluran SNS.

 6,144 total views,  1 views today

Comments
 1. Joanne Cheah
 2. Sharon Lee
 3. Mhownai
 4. lokman
 5. Rane Chin
 6. Ivy Kam
 7. Miera Nadhirah
 8. Linda Yee
 9. Zayani Zulkiffli
 10. Emily
 11. halimah
 12. Sherry
 13. Aliza Sara
 14. Wan Zawawi
 15. Wan Syahida
 16. Khir Khalid
 17. anuar
 18. Hairul HIssam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge