Skim Perantisan Kemahiran Baru Untuk Rakyat Malaysia

Pada 2 November 2019 yang lepas, bertempat di University of Cyberjaya, AIMSMET GLOBAL di bawah Kumpulan AIMSMET bekerjasama dengan Institut Pengurusan Perdagangan (ICM), United Kingdom telah melancarkan program “Earn while you Learn” – Program Penajaan Industri (ISP) ke Skim Perantisan Kemahiran untuk Masa Depan Berkemahiran Malaysia.

Program menarik ini telah dikelolakan oleh YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Bin Ismail, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). Pengerusi Kumpulan AIMSMET, Profesor Dato’ Dr Jayles Yeoh, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Pengurusan Komersial, Encik Adair Ford dan Ketua Pegawai Eksekutif Perkhidmatan Gaya Hidup AIMSMET, Cik Alice Hoang telah membuat satu lawatan rasmi ke pejabat Menteri dan pengesahan itu dimeteraikan menerusi tandatangan oleh Menteri dan Ketua Pegawai Eksekutif ICM, UK.

Mempersiapkan Golongan Muda Dengan Kemahiran & Pengalaman

Matlamat utama program “Earn while you Learn” ini adalah untuk menarik golongan muda, tanpa mengira pengalaman mereka, ke dalam alam pekerjaan dan mempersiapkan mereka dengan kemahiran dan pengalaman yang bersesuaian.

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad banyak menegaskan bahawa kerajaan akan menekankan pendidikan dan latihan teknikal serta vokasional (TVET) di bawah Visi Kemakmuran Bersama dalam usaha meningkatkan peluang pekerjaan. Tun Dr Mahathir menyebut bahawa TVET memainkan peranan penting dalam meningkatkan kemahiran pekerja dan latihan itu harus dibuat terlebih dahulu.

Visi Kemakmuran Yang Dikongsi akan merangkumi Rancangan Malaysia ke-12 dan ke-13, yang meliputi 10 tahun dari tahun 2021 hingga 2031. Oleh itu, pelancaran ISP untuk Skim Perantisan Kemahiran bersama AIMSMET LIFESTYLE SERVICE sebagai perintis adalah program yang tepat pada masanya selaras kempen kerajaan dalam mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia dan meningkatkan kemahiran di kalangan belia untuk bergerak ke arah ekonomi digital.

Kekurangan Tenaga Dalam Bidang Perkhidmatan & Jualan

Jawatankuasa Pemantauan Kemahiran Kritikal (CSC) mengenal pasti bahawa dua pekerjaan yang berada di tahap kritikal kini mempunyai kekurangan tenaga kerja adalah pekerjaan di dalam bidang perkhidmatan dan jualan. Antara sebabnya ialah kurang fasih berbahasa Inggeris, kurang kemahiran komunikasi, kurang kemahiran serta kemahiran perkhidmatan pelanggan dan kurang dari segi keupayaan pembahagian tugas.

Oleh itu sektor runcit, terutamanya di dalam bidang penyediaan makanan memerlukan penyelesaian segera untuk melatih rakyat Malaysia, terutama lepasan sekolah, untuk mengisi jurang ini.

Sejak awal pengenalan Program Penajaan Industri pada September 2017 dengan ACT Hubs Sdn Bhd pada tahun 2018, AIMSMET telah mempunyai lebih daripada 30 industri daripada bidang penyediaan Makanan & Minuman hingga ke bidang Ekonomi Digital kepada Perkhidmatan
Pelanggan seperti Starbucks, McDonald’s, Marrybrown, Only World Group (OWG), Watsons dan banyak lagi.

Mereka juga telah menaja lebih daripada 80 pelajar lepasan sekolah dan graduan dalam program ICM. Melalui ini, kemahiran, minat dan sumbangan setiap individu akan memacu pembangunan modal insan
di setiap organisasi ke arah penguasaan kemahiran maju dan pembelajaran sepanjang hayat. Bagus kan?

Menurut YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Bin Ismail, “Bagi menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju, modal insan Malaysia perlu dibangunkan dengan program seperti AIMSMET: Program Penajaan Industri. Sebagai kerajaan, kami komited untuk mengurangkan jurang perbezaan pendapatan bagi mereka yang tinggal di kawasan luar bandar. Kami telah menggunakan semangat kemakmuran bersama dalam Belanjawan 2020 dan telah memberi keutamaan sektor seperti TVET dan latihan kemahiran. Walaupun Malaysia telah mencapai kemajuan besar dalam pembangunan modal insan sejak kemerdekaan, masih banyak yang perlu dilakukan sebelum mencapai matlamat kita sebagai negara kompetitif pada skala global.

Bersempena dengan pelancaran “Earn while you Learn” – Program Penajaan Industri, perbincangan panel diadakan mengenai topik, “Peralihan Paradigma dalam Pendidikan & Latihan – Model Perintis Mahir”. Seramai lebih 200 pelajar universiti, pendidik dan mereka yang bergiat aktif di dalam industri hadir untuk memperoleh pengetahuan dan pandangan industri.

Antara ahli panel yang hadir ialah Dato’ Sri Michael Kang, Presiden SME Malaysia, Datuk Dr Chef Wan, Chef Selebriti, Datin Winnie Loo, Pengasas A Cut Above, Dr Janson Ang, Pengasas The Giving Bank Organization dan Encik Adair Ford, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Pengurusan Komersil, UK. Turut hadir ialah Prof. Dato’ Dr Jayles Yeoh, Pengerusi Kumpulan AIMSMET juga merupakan selaku moderator ketika sidang forum berkenaan. Sesi tersebut memang sangat best okay.

 412 total views,  1 views today

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge