Nampak Sama, Tapi…?

Aku rasa macam pernah tengok logo blog kau ni..” tanya Dato’, kawanku..

Sirius Black?” Aku seperti tak faham dengan pernyataannya..

Serious beb, macam pernah tengok, tapi ingat-ingat lupa di mana..” Dato’ cuba ingat dari mana dia nampak logo blog aku

Blog aku famous, mesti kau ter-tengok di tepi highway banner blog aku.. Haha” Kataku lagi.

Ok, aku dah ingat, CHATIME!” Terus Dato’ menunjukkan logo chatime padaku.

unclezuan vs chatime

Hmm nampak sama, tapi bukan dia..” Jawabku. Ada beberapa perbezaan dari segi design walaupun konsep agak lebih kurang. Mungkin Dato’ nampak persamaan dari segi penggunaan font, dan icon burung. ๐Ÿ™‚

Chatime menggunakan icon daun teh hijau, sebaliknya, aku menggunakan logo burung yang pada aku melambangkan ‘kehidupan’.

Penggunaan font pula, ada nampak beza ketara dari huruf ‘a’. ‘a’ yang aku gunakan, menyambung di kepalanya, sebaliknya ‘a’ yang CHATIME guna tidak menyambung di kepalanya. Font aku disambung bagi menaikkan feel santai di blog aku.

Bagi yang belum tahu, CHATIME dalam bahasa China bermaksud Tea Time (atau Yam Cha) iaitu masa untuk minum teh.

Chatime menggunakan warna Purple, Hijau dan Hitam di dalam logo mereka, sebaliknya aku menggunakan hitam putih. Ia pada aku melambangkan kekosongan yang sedang di sisi ‘warnanya’.

Moto “now everyone has a blog” bermaksud setiap orang mampu menulis blog harini, cuma yang membezakan adalah ‘isi perut’ blog tersebut. Lain blog lain isinya, seperti CHATIME, lain pilihan, lain rasanya.

Dan banyak lagi perbezaan sebenarnya.

Nampak sama, tapi bukan dia.. ๐Ÿ˜‰

Zuan

Comments
  1. mummydearie
  2. mummydearie
  3. akubiomed
  4. Cik Yaya
    • Zuan
  5. AbgferOz
    • Zuan
  6. suriaamanda
    • Zuan
  7. encikarman
    • Zuan
  8. Sop
    • Zuan
  9. Fyzal
    • Zuan
  10. Hairul Azni
  11. Cikgu Hairul
  12. Norfanil
  13. Hafizul
  14. Denaihati
    • Zuan
  15. eyriqazz
  16. hafizrahim
    • Zuan
  17. onie
  18. kartikel
  19. Mohd Shubhi
    • Zuan
  20. titan
  21. nizam ijam
  22. Khairul Zamri
    • Zuan
  23. schaze zainn
  24. Ezad Skytech
    • Zuan
  25. yusri
  26. Awa
    • Zuan
  27. aku penghibur
  28. aku penghibur
  29. onlajer
  30. Ikhmal Malique
  31. Irwan Alessa
    • Zuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Recommended
"Jangan jujur sangat dengan apa yang kau ada, yang penting...