Makan Buahan Segar di Desaru Fruit Farm

Share

Siapa sangka dalam ladang buah pun boleh buat tour!

Itulah yang dilakukan oleh Desaru Fruit Farm dalam usaha memberikan pendidikan kepada pengunjung mengenai asas pertanaian, teknologi pertanian yang digunakan dan banyak lagi mengenai sektor pertanian.

Telah menerima anugerah Innovative Tourism Attraction – Agro Tourism Conservation daripada Malaysia Tourism Awards pada tahun 2010, dan anugerah Best Agro Tourism Site In Malaysia oleh MAHA pada tahun 2006,  kini adalah tarikkan pelancong bukan sahaja dari dalam malah dari luar negara yang datang berkunjung ke Johor.

Dengan berkeluasan 180 hektar, pengunjung akan dibawa oleh tour guide ladang yang berpengalaman meneroka jenis buahan yang diusahakan di sini, melawat galeri agro, melihat ikan di tepi kolam, serta melawat taman yang dipenuhi pelbagai jenis sayuran dan herba.

Tak kurang dari itu, pelawat akan dapat peluang untuk melawat dan memberi haiwan seperti kambing dan arnab untuk makan di mini zoo yang ada di sini.

desaru fruit farm agro (1)

Setibanya uncle dan rakan media, kami dijamukan dengan buah-buahan yang dipetik sedari dari ladang.
Fresh! Sedap!

desaru fruit farm agro (5)

Pengungjung yang mengikuti tour ini bukan sahaja dapat belajar mengenai jenis tumbuhan yang ada di tanam, dapat juga memetik dan merasa sendiri kesegaran buahan dan tanaman yang ada di sini.

Desaru Fruit Farm

Desaru Fruit Farm

Desaru Fruit Farm

Menurut Pengurus Desaru Fruit Farm, baja yang digunakan disini adalah baja organik yang dibuat sendiri oleh mereka dengan menggunakan bahan bahan yang ditetapkan oleh Jabatan Agro.
Memang akan kurang selesa sikit hidung kalau kat sini, sebab baja organik kan dibuat dari tahi hehe…

ladang buah desaru

Penat tour, ada dijual air buah di sini. Memang pure kaw kaw punya air buah dia bagi haha

desaru fruit farm

Ada mini Zoo di sini.

Desaru Fruit Farm

Tak kurang dari itu, pelawat akan dapat peluang untuk melawat dan memberi haiwan seperti kambing dan arnab untuk makan di mini zoo yang ada di sini.

Desaru Fruit Farm

Demi menjaga kualiti, buah buah yang baru dipetik terus di pack

Desaru Fruit Farm

Tour tak habis dengan melawat Mini Zoo okay, anda juga boleh main go-kart dengan kawan-kawan anda di sini

Pada yang ada anak-anak kecil tu, atau pun nak bawa budak budak sekolah on a school trip ke, uncle cadangkan buat visit ke Desaru Fruit Farm. Berbaloi!

Harga tour untuk seorang bermula dari RM27. Maklumat lanjut boleh layari laman web www.desarufruitfarm.com.

Alamat Desaru Fruit Farm: 92, 82200 Kota Tinggi, Johor, Malaysia

Phone: +60 7-822 3886
Waktu operasi: Dibuka setiap hari kecuali hari raya dari jam 8:30 pagi hingga 6:30 petang.

Jom follow uncle Xplore Johor!!! #DekatJe hehe

3,859 total views, 14 views today

Share
Comments
  1. shazey
  2. sabree hussin
  3. Hasif Hamsyari
  4. anuar
  5. Muhammad Khairuddin Lim
  6. jida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge