Lorong Seni, Tarikkan Terbaru Bandar Seremban

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan empat (4) untuk tahun 2016! Cepat betul kan? Terutama bila dah sibuk dengan kerjaya dan merayap sana sini, masa tu cepat sangat lalu tinggalkan kita sampai tak terkejar semuanya.

Bila uncle tak ke mana-mana pada hujung minggu, biasanya pada belah pagi uncle akan berjogging di sekitar taman rekreasi yang ada berdekatan dengan rumah uncle.

Entah kenapa, pada minggu lepas, terdetik uncle nak buat morning walk di bandar Seremban. Kot kot la jumpa tempat sarapan pagi yang best-best kan, boleh terus membuncitkan perut hehe…

Tak dinafikan, morning walk memang sangat relaxing. Ye la, suhu masih tak panas, dan cahaya matahari masih redup-redup.

Jalan punya jalan di sekitar bandar Seremban, uncle terjumpa satu sign ni,

lokasi Seremban Lorong Seni

Lorong Seni @ Seremban

Okay. Uncle terus teruja untuk melalui Lorong Seni Seremban. Mana la tau kan, kot kot uncle terjumpa seni jalanan hebat seperti di Georgetown, Penang.

Baca: 6 Perkara Yang Anda Boleh Buat Di Seremban

Uncle dapati ada lapan (8) street art yang ber-element 3D art di kawasan Lorong Seni ini. Ia bermula dari Jalan Dato Lee Fong Yee, Jalan Tunku Hassan, hingga ke Jalan Dato’ Bandar Tunggal (belakang Bank HSBC).




Nasib baik uncle bawa GoPro uncle pada waktu ni. Ada la beberapa gambar yang dapat uncle tangkap.

Mesti tak sabar nak tengok seni jalanan di Seremban kan? Jom layan semua hasil seni pelukis tempatan dalam usaha menjadikan ia sebagai tarikkan pelancongan baru di bandar Seremban.

Steet Art di Lorong Seni, Tarikkan Terbaru Bandar Seremban

Seremban Lorong Seni (gerai cendol) (2)

Gerai Cendol

Seremban Lorong Seni (floating lantern)

Floating Lantern

Seremban Lorong Seni (upeh)

Upeh

Seremban Lorong Seni (butterfly catcher dan pohon cahaya)

Butterfly Catcher dan Pohon Cahaya

Seremban Lorong Seni (tarian singa)

Tarian Singa

Seremban Lorong Seni (tarian piring)

Tarian Piring

Seremban Lorong Seni (buaian) (2)

Buaian

Seremban Lorong Seni (jual roti)

Penjual Roti – Babu

Boleh tahan kan semua hasil seni yang ada di Lorong Seni Seremban. Mungkin tak se-gah hasil seni yang ada di tempat lain, tapi pada uncle ia boleh menarik pengunjung untuk datang ke Seremban bagi melihat sendiri hasil seni yang ada dan ber-selfie dengannya.

Kalau anda perhati, setiap lukisan yang ada melambangkan ciri-ciri budaya masyarakat berbilang kaum yang ada di Malaysia.

Peta Lokasi Lorong Seni Seremban (credit kepada laman web MPS).

lokasi lorong seni seremban

Lokasi Lorong Seni Seremban

Hasil carian uncle di google, pihak Majlis Perbandaran Seremban akan memperluaskan lagi kawasan lorong seni ini di dalam bandar Seremban dan akan menjemput lebih ramai pelukis tempatan dalam usaha menjadikkan Lorong Seni sebagai daya tarikkan pelancongan baru di Seremban.

Kipidap Seremban!

1,319 total views, 1 views today

Comments
  1. garuda pancasila
  2. mr. level
  3. masgenset
  4. Padin
  5. Ezad Skytech
  6. sayidah
  7. hafidz
  8. jambu batu
  9. Hari
  10. Endang
  11. Ikhwan
  12. Asukavi Travel
  13. mas gobed
  14. Hamacaan
  15. aimannajmy
  16. Raihanah Ahmad
  17. Akak Kembang
  18. Olaoli
  19. MDHAFiZ.NET
  20. saps
  21. Willova
  22. Willova
  23. Pencari Makan
  24. Noriza Rahman
  25. zik
  26. JULIA JOHARI
  27. mrhanafi
  28. titan
  29. siti hazreen
  30. Azhafizah
  31. anuar
  32. Mohd Zarin
  33. serinian
  34. bukharimalek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge