Tips Hindari Kering Idea Update Blog

Abam Zuan! Gimmi some idea.. Keknis tak ada idea la nak update blog” tanya Keknis kepadaku dengan nada manja (untuk makluman anda watak tiada kaitan dengan Blogger Popular)

Hmm you pi la jalan-jalan kat taman, pi belek-belek buku kat kedai buku, pi main-main dengan kucing kesayangan I, pi cuci mata dekat instagram I, selain tu beli ebook dekat I la..” Jawabku dengan nada kerek. Aku agak malas sebenarnya nak melayan soalan macam ni sebab banyak sangat jawapan.

Alaaa bagi la idea dekat kita.. Pleaseeeee~” rayunya kepadaku. Seorang jejaka macho seperti aku tak mudah cair dengan pujuk rayu. Tetapi disebabkan sikap caring aku kepadanya aku mengalah.

Hmmmmmm nah la, amek ebook I ni.. Study elok elok ebook ni. ” Jawabku, sambil email kepadanya ebook 37 Teknik Luar Biasa Hapuskan Masalah Kekeringan Idea. Ternyata ebook ini adalah aset kepadaku. Membantu aku ketika aku kekeringan idea untuk update blog dimana sahaja aku berada.

Alaaa satu ebook ni je? Kedekut betul…” kata Keknis selepas cek email yang baru masuk ke dalam inbox-nya. Dah bagi betis nak peha pulak, bisik hatiku…

 

Updating blog.. Rata-rata ramai blogger yang hebat tumbang ketika kekeringan idea untuk update blog mereka secara konsisten. Kemudian blog mereka terbiar untuk beberapa ketika tanpa update. Hasilnya, blog mereka kini jadi tempat pergaduhan antara Spiderman dan Lizardman.

Ramai rasakan yang update blog tak semudah yang disangka. Ada yang memutuskan juga untuk berhenti blog atau tidak langsung ingin buat blog disebabkan takut tiada idea untuk update. Tetapi wajarkah tinggalkan segala penat lelah hanya kerana satu masalah kecil, iaitu tiada idea untuk update blog..

37 Teknik Luar Biasa Hapuskan Masalah Kekeringan Idea

Kekeringan idea adalah racun kepada mereka, tanpa mereka sedar. Mereka terlupa yang salah satu penawar adalah dengan menutup facebook dan twitter mereka. Jadi salah satu solusi awal untuk mengatasi masalah kekeringan idea untuk update blog adalah dengan menutup laman social.

Selain itu, menurut boni kacak tak terkalah, dia selalu ke tempat tempat sibuk untuk melihat perilaku orang ramai. Dari situ pelbagai jenis idea akan di ‘generate’. Seperti kisah gadis sunti tergelincir semasa cover comel, lelaki jambu pakai pakaian kpop, kisah ibu dan anak, dan banyak lagi. Kemudian dari idea tersebut, gunakan skill yang dipelajari dari Kitab Teknik SEO Merah Jambu untuk buat entry yang boleh bagi kita pulangan yang baik.

Mudah kan sebenarnya dapatkan idea untuk update blog? Yang mungkin sukar adalah untuk kembangkan idea tersebut menjadi sebuah entry yang memikat pembaca untuk terus setia membaca blog kita.

 

Kredit gambar inibelogsaya.blogspot.com

Zuan

Comments
  1. Bahrain
    • Zuan
  2. Jia
  3. Khairil Mazri
    • Zuan
  4. hafizmd
  5. onlajer
  6. schaze zainn
  7. Bro Framestone
  8. incik
  9. Hafizul
  10. Khairul Zamri
  11. Ikhmal Malique
  12. rozuan
  13. Ezad Skytech
    • Zuan
  14. fyna
  15. SA
  16. Sop
    • Zuan
  17. papa mifz
  18. suriaamanda
  19. ema
  20. jardness
    • Zuan
  21. encikarman
  22. Fyzal
  23. Alin Marlini
  24. hafizrahim
    • Zuan
  25. encikarman
  26. KiD
  27. CikZaitul
  28. Irwan Alessa
  29. Mohd Shubhi
  30. penaberkala
  31. anuar
  32. titan
  33. kakiblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge