Tips Hindari Kering Idea Update Blog

Share

Abam Zuan! Gimmi some idea.. Keknis tak ada idea la nak update blog” tanya Keknis kepadaku dengan nada manja (untuk makluman anda watak tiada kaitan dengan Blogger Popular)

Hmm you pi la jalan-jalan kat taman, pi belek-belek buku kat kedai buku, pi main-main dengan kucing kesayangan I, pi cuci mata dekat instagram I, selain tu beli ebook dekat I la..” Jawabku dengan nada kerek. Aku agak malas sebenarnya nak melayan soalan macam ni sebab banyak sangat jawapan.

Alaaa bagi la idea dekat kita.. Pleaseeeee~” rayunya kepadaku. Seorang jejaka macho seperti aku tak mudah cair dengan pujuk rayu. Tetapi disebabkan sikap caring aku kepadanya aku mengalah.

Hmmmmmm nah la, amek ebook I ni.. Study elok elok ebook ni. ” Jawabku, sambil email kepadanya ebook 37 Teknik Luar Biasa Hapuskan Masalah Kekeringan Idea. Ternyata ebook ini adalah aset kepadaku. Membantu aku ketika aku kekeringan idea untuk update blog dimana sahaja aku berada.

Alaaa satu ebook ni je? Kedekut betul…” kata Keknis selepas cek email yang baru masuk ke dalam inbox-nya. Dah bagi betis nak peha pulak, bisik hatiku…

 

Updating blog.. Rata-rata ramai blogger yang hebat tumbang ketika kekeringan idea untuk update blog mereka secara konsisten. Kemudian blog mereka terbiar untuk beberapa ketika tanpa update. Hasilnya, blog mereka kini jadi tempat pergaduhan antara Spiderman dan Lizardman.

Ramai rasakan yang update blog tak semudah yang disangka. Ada yang memutuskan juga untuk berhenti blog atau tidak langsung ingin buat blog disebabkan takut tiada idea untuk update. Tetapi wajarkah tinggalkan segala penat lelah hanya kerana satu masalah kecil, iaitu tiada idea untuk update blog..

37 Teknik Luar Biasa Hapuskan Masalah Kekeringan Idea

Kekeringan idea adalah racun kepada mereka, tanpa mereka sedar. Mereka terlupa yang salah satu penawar adalah dengan menutup facebook dan twitter mereka. Jadi salah satu solusi awal untuk mengatasi masalah kekeringan idea untuk update blog adalah dengan menutup laman social.

Selain itu, menurut boni kacak tak terkalah, dia selalu ke tempat tempat sibuk untuk melihat perilaku orang ramai. Dari situ pelbagai jenis idea akan di ‘generate’. Seperti kisah gadis sunti tergelincir semasa cover comel, lelaki jambu pakai pakaian kpop, kisah ibu dan anak, dan banyak lagi. Kemudian dari idea tersebut, gunakan skill yang dipelajari dari Kitab Teknik SEO Merah Jambu untuk buat entry yang boleh bagi kita pulangan yang baik.

Mudah kan sebenarnya dapatkan idea untuk update blog? Yang mungkin sukar adalah untuk kembangkan idea tersebut menjadi sebuah entry yang memikat pembaca untuk terus setia membaca blog kita.

 

Kredit gambar inibelogsaya.blogspot.com

Zuan

Share
Comments
 1. Bahrain
  • Zuan
 2. Jia
 3. Khairil Mazri
  • Zuan
 4. hafizmd
 5. onlajer
 6. schaze zainn
 7. Bro Framestone
 8. incik
 9. Hafizul
 10. Khairul Zamri
 11. Ikhmal Malique
 12. rozuan
 13. Ezad Skytech
  • Zuan
 14. fyna
 15. SA
 16. Sop
  • Zuan
 17. papa mifz
 18. suriaamanda
 19. ema
 20. jardness
  • Zuan
 21. encikarman
 22. Fyzal
 23. Alin Marlini
 24. hafizrahim
  • Zuan
 25. encikarman
 26. KiD
 27. CikZaitul
 28. Irwan Alessa
 29. Mohd Shubhi
 30. penaberkala
 31. anuar
 32. titan
 33. kakiblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge