Jaket Varsity – Simple Tapi Bergaya

Share

Jaket. Ada macam-macam jenis jaket yang ada di jual harini. Kalau ke kedai baju atau ke online shop mesti rambang mata tengok pilihan jaket yang ada harini.

Uncle suka pakai jaket. Uncle suka dengan style jaket versity. Korang tau kan? Alaaa jacket yang awek uncle, Song Ji-hyo pakai dalam TV siri Running Man tu.

runningman varsity

Jaket jenis varsity yang di gayakan crew Running Man. Jangan kacau yang pakai jaket warna purple tu ye, uncle punya!

OK dah tau kan jaket varsity tu macam mana rupa dia? Jaket ni boleh kata jenis jaket klasik yang di popularkan semula harini.

Untuk pengetahuan korang, jaket varsity juga dikenali sebagai ‘Letterman Jacket’ atau ‘Baseball Jacket’. Jaket jenis ini pertama kalinya di perkenalkan oleh pasukan baseball Harvard University pada 1865.

varsity jacket classic Harvard University baseball team 1865

Jaket varsity yang di pakai pemain baseball Harvard Universiti pada tahun 1865

Pada awalnya, jaket ini hanya boleh dipakai oleh pelajar sekolah tinggi atau univeristy yang mendapat pangkat atau pencapaian yang di tetapkan dalam sukan, pendidikan atau aktiviti.

Dekat jaket varsity pemakai adakan ada huruf pangkal universiti sebagai lambang universiti, sebagai contoh ‘H’ untuk Harvard. Dan biasanya si pemakai akan menjadi yang paling popular dan hot di sekolah tinggi atau universiti.

Hebat kan penangan jacket varsity ini satu masa dulu?

jacket varsity design

Antara design jaket varsity yang ada di pasaran harini

Harini, trend memakai jacket classic varsity kembali popular. Uncle selalu tengok artis popular (termasuk uncle sendiri, ehemm..) memakai jaket seperti ini nampak segak bergaya.

Pada yang tak konfiden macam mana nak bergaya dengan jaket varsity ni, jangan risau sebab jaket sangat mudah untuk digayakan.

Pakaikan sahaja jaket ini dengan sehelai t-shirt atau singlet, dan padankan dengan seluar jeans atau slack dan kasut sneakers. Walahhhhh, korang akan nampak bergaya macam uncle hehehe 😀

 

Nota kaki: Siapa atau kat mana money exchange murah kat area KL? Uncle mau travel bulan depan hehe

Share
Comments
  1. Sani
    • Uncle Zuan
  2. nadia johari
  3. Noriza Rahman
    • Uncle Zuan
  4. myrujukan
  5. saljuhumairah
  6. razlan
  7. Ikhwan
  8. Dr Fattah
  9. ainniah
  10. Jie Susanos
  11. Hero Borneo
  12. Travelog Siti
    • Uncle Zuan
  13. Nurul
    • Uncle Zuan
  14. seri
  15. Belang Tarung
    • Uncle Zuan
  16. raihanah
    • Uncle Zuan
  17. siti hazreen
    • Uncle Zuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge