Impian Besar, Impian Kondom

Setiap orang ada impian, ada cita-cita..

Masih ingat apa yang anda cita-citakan ketika masih kecil? Masih ingat impian anda?

Ketika itu, mungkin ada yang nak jadi doktor, ada yang nak jadi pilot, ada yang nak jadi arkitek. Hari ini, tercapai tidak apa yang anda cita-citakan ketika kecil?

TIDAK?

Kenapa tidak tercapai apa yang anda impikan???

Ketika kecil, kita DARE TO DREAM. Cita-cita kita besar. Tiada siapa yang ketika itu mempunyai cita-cita yang kecil. Semua mahu berjaya apabila besar. Ketika itu, cikgu mungkin sudah memainkan satu peranan kepada kita. Cikgu sudah menjadikan kita seorang yang bercita-cita. Terima kasih cikgu. πŸ™‚

Cuba ambil masa sebentar, ingat kembali apa kita impikan waktu kecil…

Mungkin ada yang sudah teringat yang mereka bercita cita nak jadi seorang pendakwah bebas bagi menegakkan ISLAM di bumi yang semakin usang ini, mungin ada juga yang sudah ingat waktu kecil dahulu ingin jadi seorang jutawan.

Hari ini, mungkin lepasan Universiti sudah ada dan dapat dream job mereka. Tapi tanya mereka, adakah itu dream job mereka? Ataupun sekadar ‘Kondom job’ yang di impikan apabila sudah masuk Universiti?

Terma ‘Kondom’ sengaja di gunakan bagi mewakili perkataan playsafe, atau selamat. Seperti kondom, jika tak pakai, mungkin perkara tidak di ingini berlaku jika bersetubuh (maaf jika ia berbunyi seperti 18sx).

Harini ramai inginkan jaminan pekerjaan yang bagus yang boleh memberi saraan yang bagus ketika kita bersara kelak. Ramai yang memberi alasan impian kecil mereka, hanya impian budak budak, yang mana apa bila besar, impian yang lebih realistik perlu dibuat. Ramai selesa dengan ‘kondom’ mereka.

Tapi ingat tak, waktu kecil dahulu, kita seorang yang berani. Kita begitu berani untuk mempunyai suatu impian yang besar yang mungkin hari ini jika kita bercaya capai sudah membuatkan kedua ibubapa kita tersenyum gembira.

Ramai yang lebih selesa mengambil langkah mudah dengan mendapatkan pekerjaan yang pasti membeli pulangan tetap setiap bulan (kerja makan gaji). Ramai yang selesa mengambil kereta murah dan lupa akan kereta besar yang mereka mungkin pernah impikan. Ramai selesa tinggal di flat dan lupa akan rumah besar yang mereka impikan.

Faktor pengaruh rakan sebaya mempengaruhi impian kita hari ini? Betul ke begitu? Ataupun kita ni seorang penakut. Seorang yang bukan risk taker!

Tony Fernandes, CEO dan Founder AirAsia pada kecil dahulu seorang big dreamer. Beliau impikan untuk mempunyai sebuah kelab bola sepak. Dan harini, beliau punyai QPR.

Adakah dunia terlalu realistik untuk kita supaya kita tidak lagi bercita cita besar, punyai impian besar? Dunia ini penuh cabaran sehingga kita terlalu lemah untuk laksanakan apa yang kita impikan ketika kecil???

Adakah kawan kita penentu impian kita? Adakah boss kita penentu impian kita?? Adakah universiti kita penentu impian kita???

Jom fikir balik, adakah kita berpuas hati dengan impian ‘kondom’ kita hari ini?

Apakah langkah anda untuk buang ‘kondom’ yang anda pakai dan kejar semula impian sebenar anda?

Zuan

Comments
 1. Hafizul
  • Zuan
 2. Khairul Zamri
 3. KiD
 4. Ezad Skytech
  • Zuan
 5. Wan Gerrard
 6. eridy
 7. suri
  • Zuan
 8. Aku Penghibur
 9. Farzli
 10. Denaihati
  • Zuan
 11. suriaamanda
  • Zuan
 12. the malay male
 13. blogger lelaki
  • Zuan
 14. titan
 15. Lynβ„’
 16. irfan
 17. sobri yaacob
 18. syaifuddin alias
 19. hazman aka species1980
 20. syazana zainn
 21. Irwan Alessa
 22. akubiomed
 23. pahan
  • Zuan
 24. encikarman
 25. Jia
 26. Bahrain
 27. qarr jalil
 28. adikensem
 29. Zali
 30. suri
  • Zuan
   • suri
 31. zik
 32. mrhanafi
 33. Joe
  • Zuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge