Hill Park S2 Height Seremban 2

Share

Tengok Dinosaur di Hill Park S2 Height Seremban 2. Kalau ke Seremban 2, Negeri Sembilan dan tak tau nak ke mana selain dari bagi ikan Koi makan di City Park, korang boleh beriadah di Hill Park S2 Height. Hill Park S2 Height adalah salah satu tarikkan yang semakin popular di Seremban 2.

Uncle dapat tahu yang Hill Park S2 Heights ini dibuka untuk umum pada sekitar tahun 2013, Hill Park S2 Height berkeluasan 30 ekar, terletak di salah satu kawasan berbukit yang tinggi di Seremban 2 iaitu pada ketinggian 162 meter di atas aras laut.

Hill Park S2 Heights adalah taman yang di bina dan di selengara oleh IJM Land khusus untuk aktiviti rekreasi keluarga, bersantai dan untuk menikmati pelbagai aktiviti luar yang di sediakan kepada pengunjung.

Jom ikut uncle jalan jalan sekitar Hill Park S2 Heights…

hill park s2 height

hill park seremban 2 walking up hill

Nak sampai ke Hill Park ni, bukan semudah naik kereta atau meunggang motosikal, apatah lagi mengayuh basikal…

Ini sebab kerana korang kena berjalan kaki dari bawah hingga ke atas. Kereta tidak di benarkan ke atas buat masa ini, hanya kenderaan yang di dibenarkan sahaja naik ke atas.  Tak jauh pun jalan, 10 minit je…

hill park seremban 2 height view

Agak-agak dah semput jalan tu, boleh take 5 dengan melihat pemandangan dari sisi bukit. Rumah-rumah di bawah ini di bina oleh IJM Land.

hill park s2 height

Hill Park ini terbahagi kepada 3 zone. Setiap zone di bahagikan ikut ketinggian. Yang bewarna hijau adalah zone 1, biru, zone 2 dan pink, zone 3.

hill park seremban 2 height taman permainan kanak kanak

Playground for toddlers. Di zone 1, ada banyak tempat permainan menarik untuk anak-anak kecil. Walaupun di buka untuk umum hampir 3 tahun, taman permainan ini masih terjaga kondisinya.

taman bunga hill park

Selain dari taman permainan kanak-kanak, tumpuan menarik di sini adalah pokok yang di tanam di sekitarnya.

hill park s2 trees

Antara perkara yang menjadi tumpuan IJM Land kepada pengunjung adalah mendedahkan kepada pengunjung dengan jenis jenis pokok yang ada di tanam di sini. Siap ada nama dan asal pokok lagi tu.

dino park seremban 2

Tarikkan utama dan popular di zone 2 adalah Dinosaur Zone! Tak payah nak menghabis duit ke Jurassic Park hehe, datang ke Hill Park, dapat tengok dinosaur secara PERCUMA je.

Kalau bawa anak-anak, jangan risau, sebab dinosaur di sini jinak-jinak.

dino park seremban

Ada beberapa jenis replika dinosaur di sini. Semuanya di buat dengan baik dan tak nampak hodoh. Ohsem job IJM Land!

Cuma uncle kecewa sebab tak ada T-Rex di sini…

hill park s2 flying fox free

Tak cukup dengan melihat dinosaur, di zone 2 ada di sediakan juga Flying Fox. Tapi flying fox ini hanya untuk budak-budak kecil. Adeh, kalau ada sekali untuk dewasa tentu lebih ohsem…

climbing cube hill park s2

Siapa nak anak anak mereka menjadi wall climber yang hebat bila besar nanti, boleh asah bakat di climbing cube ini.

hill park s2 height zone 2

IJM Land turut bekerja sama dengan kerajaan Negeri Sembilan dalam usaha menjadikan Negeri Sembilan negeri BEBAS ASAP ROKOK.

hill park s2 height tree

Tree And Plans Education Zone. Ok habis memusing di zone 2, masa untuk naik mendaki ke zone 3. Sepanjang perjalanan naik ke zone 3 ada pelbagai jenis pokok di sepanjang perjalanan. Sambil berjalan, sambil tambah pengetahuan tentang jenis pokok yang ada.

zone 3 hill park s2 height




Picnic Pavilions. Tidak seperti di zone 1 dan 2, zone 3 adalah tempat untuk bersantai. Di sini disediakan tempat berkelah, dan tempat duduk untuk pengunjung.

hill park s2 height look out point

Look out Point. Di sediakan tempat meninjau di atas ini. Kalau korang berada di sini pada awal pagi atau lewat petang, boleh tengok matahari terbit dan matahari terbenam.

hill park s2 nature trail

Nature Trail. Kalau rasa tak nak gunakan jalan untuk turun ke bawah, boleh gunakan jalan hutan yang di sediakan. Jalan hutan menghubungkan zone 3 dan zone 1.

hill park s2 jungle tracking

Jangan risau, ada laluan khas di sediakan untuk merentasi jalan hutan ke bawah. Jadi kalau korang pakai selipar jepun macam uncle, pun tak ada masaalah untuk merentasi jalan hutan yang telah di sediakan ini.

nota: banyak serangga di dalam hutan mini ini, jadi banyak ‘ciuman kasih sayang’ yang akan korang dapat. 

s2 hillpark height seremban 2

Okay, habis pusing Hill Park S2 Height! Memang puas berjalan sekitar taman rekreasi ini. Macam-macam benda boleh buat. Masuk pun PERCUMA. Kalau korang singgah Seremban 2, uncle cadangkan datang ke Hill Park S2 Height.

Lokasi Hill Park S2 Height:

Hill Park s2 Height di buka untuk umum setiap hari dari pukul 6.30 pagi hingga 9 malam. Jadi kalau singgah Seremban, moh ke Hill Park S2 Heights.

4,006 total views, 4 views today

Share
Comments
  1. atiehilmi dot com
  2. Shahida
    • Uncle Zuan
  3. Mudzaffar
  4. azimah mohd zainuddin
  5. ummul azkee
  6. Hafizul
  7. Mummy Julia
  8. suri
  9. Raihanah Ahmad
  10. Noriza Rahman
  11. Bahrain
  12. JULIA JOHARI
  13. JULIA JOHARI
  14. Sani
  15. Sani
  16. Mek ila Jual Vitamin
  17. Suriya
  18. titan
  19. mohdhiruan
  20. Pinky Momma
  21. suterakasihyann
  22. DLSL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge