Hangat-Hangat Tahi Ayam

Peribahasa Melayu, ‘Hangat-Hangat Tahi Ayam‘ boleh dimaksudkan bersungguh-sungguh pada awalnya sahaja, tapi tak pernah habiskan atau terus bersungguh-sungguh hingga ke akhirnya.

Tiba-tiba uncle rasa nak tulis entri mengenai peribahasa ini. Kenapa?

Sebenanrya untuk ‘beri tamparan’ kepada diri uncle sendiri. Yup… Bagi tamparan kepada diri uncle sendiri…

Ouch! acah-acah sakit je la…

 

Uncle sehingga kini masih ada sikap Hangat-Hangat Tahi Ayam ketika buat sesuatu perkara, tak kesah la apa sekali pun.

Hanya semangat kental mengalahkan gladiators pada awalnya sahaja, tapi kalah pada pertengahannya tanpa apa-apa sebab yang munasabah.

 

Kenapa ada sikap atau attitude Hangat-Hangat Tahi Ayam?

Ikut dari pemikiran uncle sendiri, ini adalah uncle tidak ada passion atau minat yang mendalam terhadap apa yang uncle nak buat.

Contoh paling mudah dan paling terkini yang uncle alami, uncle ada berangan nak sadokan diri. Jangan gelak!

Semangat wei uncle nak jadi sado.

abang sado kaki gym dumbel set

Uncle sanggup beli dumbel 2 set, lepastu tambah lagi 2.5kg untuk setiap set. Kemudian beli pula sarung tangan, dan cuma tinggal tak daftar keahlian kelab master-gym sahaja. Ada la dekat RM500 habis duit kat situ sahaja.

suppliment abang sado

Kalau nak sado tak cukup dengan angkat besi je. Supplement pun kena ada beli juga. Beratus juga la uncle habis dengan beli supplement ni. Ada hasil, berat uncle naik 5kg. tapi kejap sahaja, sebab tak maintain dengan betul.

abang sado mastergym senawang

Acah-acah sado bergambar depan cermin

Last-last, tak jadi apa pun…

3-4 bulan awal sahaja semangat ke gym.

Lepas itu…

Kembali ke sikap kemalasan..

Kembali menonton siri TV di laptop…

Haish….

 

Jadi apa pengajaran di sini nak di beri tahu adalah;

Buat kalau betul-betul minat sahaja. JANGAN buat ikut apa yang orang minat, buat apa yang kita betul-betul minat. Kalau tak, hangat-hangat tahi ayam la jadinya.

Siapa yang tidak ada sikap hangat-hangat tahi ayam, dan bersemangat waja untuk fit, nah download DVD FIT30 dengan PERCUMA.

Ada nak kongsi pengalaman hangat-hangat tahi ayam anda?

Nota Kaki: Betul ke orang kata, kalau kita sayang sangat dengan seseorang tu, lagi jauh Allah S.W.T. jarakkan kita dengan dia?

Comments
  1. ciklashahril
  2. ciklashahril
  3. feeq
  4. Sani
  5. Wanyob
  6. suterakasihyann
  7. aRz MoHa
  8. Raihanah Ahmad
  9. JMR
  10. suri
  11. Mek ila Jual Vitamin
  12. Adzrif Sidek
  13. seri nian
  14. Ked
  15. Siti Yang Menaip
  16. titan
  17. reezluv
  18. Belang tarung
  19. Hero Borneo
  20. ummul azkee
  21. nurul
  22. Julia Johari
  23. MDHAFiZ.NET
  24. Pinky Momma
  25. siti hazreen
  26. bukharimalek
  27. Noriza Rahman
  28. shark
  29. Bahrain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge