Gambar Supermoon Yang Berjaya Diambil Dari Atas Bumbung Rumah

Share

Fuhhh. Uncle ingatkan semalam fenomena Supermoon berlaku, rupanya harini.

Nasib la uncle tak ada apa-apa plan malam ni. Jadi boleh la luangkan masa untuk ambil gambar Supermoon.

Apa itu Fenomena Supermoon?

Supermoon ni tak jadi sekali seminggu, sekali bulan, ataupun sekali setahun.

Kali terakhir bumi melihat fenomena Supermoon adalah 68 tahun yang lepas, dan harini tanggal 14 November 2016, kita berpeluang lagi untuk melihat fenomena Supermoon ni.

Secara ringkasnya, berbanding bulan penuh yang biasa kita tengok, Supermoon saiznya adalah 14% lebih besar dari saiz normal, warnanya 30% lebih cerah. Ini terjadi kerana kedudukkan bulan adalah lebih dekat dengan bumi. Makna kata, dia lari sikit la dari orbit normal.

Gambar Supermoon Yang Berjaya Uncle Ambil Dari Atas Bumbung Rumah

Baik, pada yang mungkin tak sempat nak tengok Supermoon tu, uncle belanja sedikit gambar Supermoon yang sempat uncle rakam walaupun awal tebal dan seperti tidak mengizinkan pada malam ni.

Maaf la kalau tak berapa detail bentuk bulan tu. Uncle masih belum ada zoom lens yang mampu merakam bulan dengan jelas. Doa doa la uncle ada rezeki lebih untuk beli satu ya.

senawang_supermoon_2016_2018

Gambar diambil pada jam 20:18.
Ketika ini bulan masih malu malu lagi menunjukkan mukanya

senawang_supermoon_2016_2024

Gambar diambil pada jam 20:24.
Supermoon mula kelihatan.

senawang_supermoon_2016_2027

Gambar supermoon diambil pada jam 20:27






senawang_supermoon_2016_2029

Gambar supermoon diambil pada jam 20:29

senawang_supermoon_2016_2032

Gambar supermoon diambil pada jam 2032.
Dah jelas kelihatan bentuk bulan. Awan tidak lagi menganggu kecantikkan Supermoon.

senawang_supermoon_2016_2036

Gambar Supermoon diambil pada jam 20:36

senawang_supermoon_2016_2040

Gambar Supermoon diambil pada jam 20:40

senawang_supermoon_2016_2047

Gambar Supermoon diambil pada jam 20:47.
Supermoon semakin ditutupi awan.

senawang_supermoon_2016_2050

Gambar diambil pada jam 20:50.
Supermoon tidak lagi kelihatan.

Facebook Live Supermoon. Lokasi Senawang, Negeri Sembilan

Sepanjang misi ambil gambar Supermoon, uncle berada di atas bumbung rumah uncle. Jadi uncle buat la sekali live. Bukan selalu kan hehe.

Bila Supermoon akan menjelma lagi? Menurut sumber dari BBC, ia akan muncul lagi pada 6 December 2052 (sumber dari Earthsky).

3,420 total views, 8 views today

Share
Comments
  1. Aina
  2. Ivy Kam
  3. Fatin Bella
  4. reezluv
  5. Emily
  6. Chaycya O Simanjuntak
  7. nila anggraini
  8. afzalsukasuki
  9. Ezad Skytech
  10. Mimi Azirah
  11. raihanah
  12. Bahrain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge