9 Perkara Yang Boleh Dibuat Ketika Menaiki KTM Komuter

Share

Uncle setiap hari ulang-alik ke tempat kerja menaiki KTM komuter.

Selalu orang cakap, “Mesti boring kan hari hari kau ulang alik naik komuter“. Ye la, hari-hari dalam komuter selama hampir 3 jam. Tapi tak boring sebenarnya kalau korang panjang akal macam uncle (ehemm, angkat bakul sendiri nampaknya).

Berikut adalah antara perkara yang boleh di lakukan kedika di dalam komuter:

  1. Tidur – Ini paling mudah nak lakukan waktu dalam komuter. Tapi sebelum tidur pastikan set alarm la, kang terlajak susah plak. Uncle pernah sekali terlajak, tapi tak perlu risau, terlajak komuter boleh tukar komuter di stesen berikutnya.
  2. Baca buku – Selalu uncle buat adalah baca buku. Kalau korang bukan jenis ulat buku pun mesti boleh jadi ulat buku. Mulakan dengan membaca surat khabar atau majalah. Lama2 mesti nak try baca buku2 tebal mcm buku cerita, motivasi dan sebagainya.
  3. Web surfing – Dengan kemajuan teknologi harini, semua orang ada smartphone. Web-surfing is one of the ways to kill your time 😉
  4. Layan Chit chat – Selain web surfing, korang boleh juga kill the time dengan layan WhatsApp, WeChat dan sebagainya.
  5. Berborak dengan orang sebelah – Mungkin susah sikit kalau korang pemalu nk sembang ngan orang yang kita tak kenal untuk pertama kali. Tips uncle, mulakan dengan senyuman. Uncle pun jarang sebenarnya berborak dengan orang sebelah. Sekali sekala ada la.
  6. Bernyanyi di dalam komuter.
  7. Berzikir / Membaca al-Quran – Kalau korang menaiki komuter pada sebelah pagi, akan biasa dengar penumpang lain membaca surah al-Quran ataupun berzikir. Kita biasanya akan terikut sama. Indahnya Islam 🙂
  8. Main game – Kalau main game, memang cepat masa berlalu. Tapi uncle jarang main game dalam komuter. Salah satu sebabnya adalah tak nak bateri phone kong. Uncle saving sikit bab bateri iPhone dan powerbank.
  9. Update blog – Kurang selesa sebenarnya update blog dalam komuter. Terutamanya dengan menggunakan smartphone. Biasanya uncle buat draft untuk apa yang uncle nak tulis. Kemudian olah semula draft tersebut dekat laptop. Tangan lebih selesa menaip di atas keyboard 🙂

Banyak kan sebenarnya yang boleh di buat semasa dalam perjalanan menaiki KTM Komuter? Jadi jangan kata bosan naik komuter.

Jom banyakkan menggunakan pengangkutan awam, banyak duit kita boleh jimat, banyak masa kita boleh manfaat.
uncle zuan di dalam ktm komuter

Nota kaki: Siapa sini backpacker? Ada plan trip hujung tahun tak? Nak ikut boleh?

3,838 total views, 8 views today

Share
Comments
  1. Fendi
    • Uncle Zuan
  2. sabree hussin
    • Uncle Zuan
  3. Mus
    • Uncle Zuan
  4. Khairul Zamri
  5. myr_amyra
  6. Raihanah Ahmad
    • Uncle Zuan
  7. Jie Susanos
  8. siti hazreen
  9. JMR
  10. Nurul
    • Uncle Zuan
  11. Belang tarung
    • Uncle Zuan
  12. penaberkala
    • Uncle Zuan
  13. Noriza Rahman
  14. syamsidar
    • Uncle Zuan
  15. Hero Borneo
    • Uncle Zuan
  16. M.Syamsid Dhuha
    • Uncle Zuan
  17. emalin mohd
    • Uncle Zuan
  18. titan
    • Uncle Zuan
  19. Iena eliena
    • Uncle Zuan
  20. myrujukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge