7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

By | 16 July 2013

Assalamualaikum, Salam Ramadhan dan Salam Sejahtera. Dalam tak sedar dah seminggu kita berpuasa. Dalam tak sedar juga, Blog Denaihati telah berusia 5 tahun. Selamat ulang tahun ke 5 kepada Denaihati, semoga terus success di dunia blogging. :)

Korang menyimpan di dalam Amanah Saham Bumiputra (ASB) atau Buku Akau Simpanan Tabung Haji (TH)? Pada pendapat anda mana lagi bagus? Menyimpan di dalam ASB atau TH?

Pada tahun lepas iaitu 2012, TH telah memberikan 6.5% bonus tahunan dan 1.5% bonus khas kepada pendeposit mereka. Walaupun tak sebesar jumlah anda boleh dapat jika simpan di dalam ASB, tetapi TH ada kelebihan tersendiri yang mampu menyaingi ASB.

Berikut adalah 7 kelebihan dan faedah menyimpan di Tabung Haji yang anda patut tahu sebelum menyimpan di dalam Tabung Haji:

7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

 

Menarik bukan? Yang pasti, tak perlu pening kepala pasal zakat dan cukai sebab TH akan uruskan untuk anda :)

Haiyya Alal Falah~
Mari menuju kejayaan!

 

sumber www.tabunghaji.gov.my

Zuan

Uncle Zuan

Seorang 'hantu burger' yang telah menulis blog sejak 2009. Suka berkongsi dengan pembaca apa yang bermanfaat di kongsikan. Seorang peminat pasukan bola sepak Arsenal F.C. dan suka bergambar menggunakan kamera GoPro
Share

72 thoughts on “7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

  1. mosaih

    Sekarang ni boleh link akaun tabung haji dan akaun simpanan kat maybank. Kemudian, nk transfer duit antara 2 akaun ni mudah jer…pakai maybank2u…24 jam blh buat urusan….nak cek baki simpanan dalam tabung haji pun boleh kot maybank2u….

    Reply
  2. farisya

    saya memang prefer TH daripada ASB..doa tau saya dan suami dapat pergi haji cecepat sket…hehehe
    farisya recently posted…#27: Pengedar Shaklee Area Kampung Melayu Subang, Selangor.My Profile

    Reply
  3. musadun

    antara tabung haji dan asb, saya menyimpan bulanan di dalam asb. bukan apa, sebab katakan ada kecemasan sangat, nak keluarkan duit tabung haji, kena pergi ke bandar utama jarak perjalanan 3 jam.

    kalau asb, boleh keluarkan kat maybank, bsn, pejabat pos..
    musadun recently posted…Berita Terkini Keretapi Tergelincir di Beaufort 7 Jun 2015My Profile

    Reply
  4. Afiq

    Terima kasih bro. Bos tempat aku kerja ni pun cakap better simpan dalam tabung haji dari simpan dalam ASB. Percent tabung haji pun tinggi dah sekarang ni…

    Reply
  5. Hafiz

    Nak simpan bayank2 duit di tabung haji boleh ker? dgr ada org kata x boleh…
    Hafiz recently posted…Tips-tips Produktiviti Semasa MengulangkajiMy Profile

    Reply
  6. AAziz

    Slm semua, Tak silap TH bayar zakat perniagaan jer, zakat simpanan dalam TH tu kena bayar sendiri laa!!

    Reply
    1. Zuan Post author

      Cuba baca ini dan fahamkan :)

      http://www.pakdi.net/adakah-kita-wajib-bayar-zakat-simpanan-tabung-haji/

      Reply
  7. blog amir

    bank ni jgk antara bank yg bagi dividen tertinggi compared to bank lain. tp better beli emas kalau nk simpan lama. hee
    blog amir recently posted…Business Online Shaklee yang sangat Superb!My Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      hehe ada fikir mau beli emas juga.. ada tempat rekomen beli emas yang bagus tak? Public gold ok?
      Zuan recently posted…Kenapa Den Suka Baca Buku?My Profile

      Reply
  8. gomo merah

    baik simpan di tabung haji untuk masa depan kita..senang nak pegi haji
    gomo merah recently posted…GAGAL PERTAHAN LIGA SUPER-KELANTAN FA KEEMPAT LIGAMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      hehe betul tu. moga moga dipermudahkan 😀
      Zuan recently posted…Kenapa Den Suka Baca Buku?My Profile

      Reply
  9. daddydee

    saya menyimpan dalam unit amanah patuh syariah. Selain itu simpan juga tempat lain. Buat pilihan sebaiknya untuk masa depan.
    daddydee recently posted…Jangan Beli Ebuku Teknik SEO Merah JambuMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      alhamdulillah. lagi bagus simpan di sini berbanding just simpan di bawah bantal :)
      Zuan recently posted…Kenapa Den Suka Baca Buku?My Profile

      Reply
  10. topo

    aku memang masuk dalam tabung haji je.. sebelum ni 7 tahun tak sentuh banyak jugak la dia naik hehe
    topo recently posted…Evolusi Kostum Wolverine dari Tahun 1974-2013My Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      memang bagus kan.. tu belum beli emas lagi 😀
      Zuan recently posted…Kenapa Den Suka Baca Buku?My Profile

      Reply
  11. Anarm

    Aku takde lagi akaun Tabung Haji.. Ingat nak buatlah nanti..
    Anarm recently posted…Konvensyen Usahawan Muslim #KUM2013My Profile

    Reply
    1. Afiq

      Buka kalau tak silap tak mahal pun kan, kalau nak daftar haji je kena RM1,500
      Afiq recently posted…By: Exam PTD 2014: Rujukan Lengkap Calon Peperiksaan Ogos 2014My Profile

      Reply
  12. fyna

    teringin jgk lah nak menabung macam nih.
    fyna recently posted…Cempedak Goreng Tepung Tebal 5 InciMy Profile

    Reply
  13. Adam Roslan

    Menabung tanpa was was. Paling penting bab zakat dah automatik tolak yang buat kita tenang.
    Adam Roslan recently posted…Bagaimana SeductiveX menambah Like di Fanpage?My Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      ya betul, jangan ada was-was jika menyimpan untuk sesuatu yang lebih baik. Kadang kita terlupa bayar zakat, tapi bila dah simpan di dalam TH, tak perlu bimbang lagi ^^

      Reply
  14. papa mifz

    sekarang nih dalam perancangan nak bukak akaun TH untuk Mifz pulak…:)
    papa mifz recently posted…Wordless Wednesday – Tidak Perlu Jerang Air LagiMy Profile

    Reply
  15. encikarman

    jom2 ke TH buat simpanan, potong gaji bulan2 pun boleh
    encikarman recently posted…EU boikot penempatan Yahudi… terbaik rayaMy Profile

    Reply
  16. Hafizin Jamil

    aku kena buat satu ni.. tapi tak tahu bila lagi nak buat.. haha

    Reply
  17. onlajer

    Yang ini aku sangat galakan orang menabung disini, cukup 1.3k terus daftar
    onlajer recently posted…Email Suruh Buat Duit!My Profile

    Reply
  18. acuatiQ

    ada akaun TH tapi ada RM2 je dalam tu. tu pon free bukak akaun tu masa pergi program dekat masjid2. huhu

    Reply
  19. zool

    kebiasaan orang ingat gi haji je. huhuh
    zool recently posted…Paul Revington kekal ketua jurulatih skuad hoki kebangsaanMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      hehe pada awal ingat macam tu gak, tapi bila dah baca betul betul pasal TH ni, baru sedar benefit dia selain dari ke haji ^^

      Reply
  20. Hafizul

    Ehh banyak gak kelebihan dia ye..
    Hafizul recently posted…Wordless Wednesday #61 – Rezeki Beli Broadband BaruMy Profile

    Reply
  21. suri

    salam saya ada tapi tidaklah rajin menyimpannya di sana
    suri recently posted…Sedut Duit Dalam DiamMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      salam ramadhan, rajin rajin la menyimpan di sana, banyak faedahnya ^^

      Reply
  22. Cikgu Hairul

    Yang penting semua urusan perniagaannya patuh syariah. Selain daripada dividen yang tinggi, simpanan juga boleh dilakukan tanpa had macam ASB yang cuma membenarkan kita simpan maksimum 200K.

    Apa lagi yang kita cari di dunia ini selain redho Allah. Duit beranak banyak-banyak pun kalau tak halal tak guna juga.
    Cikgu Hairul recently posted…Wajarkah Dibenarkan Pengeluaran Wang KWSP Untuk Membayar Hutang Kad Kredit?My Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      yups, saya kagum bila mengetahui tiada had penyimpanan di dalam TH.. TH pilihan utama ^^

      Reply
  23. nazra

    anak-anak lahir ritu terus buat 3 akaun. 2 akaun untuk si kembar Aisya & 1 akaun lagi untuk diri sendiri. walaupun agak lambat buat akaun tapi takpa, inshaAllah ada rezeki, ke Mekah lah diriku :)
    nazra recently posted…Kenapa kita perlukan Gamma Linolenik Acid (GLA)?My Profile

    Reply
  24. jungrara

    tq for sharing…x tau pun pasal kelebihan simpan ngan tabung haji…tahu masukkan duit je, niat nak pergi haji…heeeee

    Reply
  25. oshin

    dua2 Oshin ada…TH dari kecik mak ayah dah buatkan dan potong dari gaji mereka..sekarang Oshin lah kena masuk sendiri dalam akaun.. ASB pulak baru tahun ke-4 tak silap… bolehlah ada simpanan sikit bila dapat dividen awal tahun tu hehe

    Reply
  26. Muktasim

    memang terbaik dari TH.. saya mesti pilih..
    Muktasim recently posted…Bonus raya 2013 makin samarMy Profile

    Reply
  27. encikarman

    TH ok gak tuh, selaim simpanan boleh naik haji skali.
    encikarman recently posted…Tempahan Proton Saga SV cecah lebih 12,000 unitMy Profile

    Reply
  28. Innanie Ariffin

    Alhamdulillah dari kecik lagi memang mak dan ayah dan mulakan simpanan TH untuk kami adik beradik.

    Insya-Allah ada rezeki sikit-sikit kami akan teruskan… rezeki dan niat ke rumah Allah tu besar pahalanya!

    Reply
    1. Zuan Post author

      Alhamdulillah, mula dari kecil..
      niat nak bawa satu family ke sana suatu hari nanti ^^

      Reply
    1. Zuan Post author

      hehe bagus yuyu ^^
      Zuan recently posted…7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung HajiMy Profile

      Reply
  29. boni ultra kacak

    hurm.. aku nak kena buat ni nanti
    boni ultra kacak recently posted…Petua Menahan Lapar Ketika Berpuasa – Untuk Gadis SahajaMy Profile

    Reply
  30. kakiblog

    orang cakap kalau simpan kat TH rezeki menjadi berkat..
    kakiblog recently posted…Teknik Menulis Entri Blog Secara OfflineMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      asal ikhlas, insha Allah berkat ^^
      Zuan recently posted…7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung HajiMy Profile

      Reply
  31. Joe

    Simpan duit affiliate kat TH
    Joe recently posted…Komisyen Ke-23 Dari JobdirumahMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      hehe molek juga begitu ^^
      Zuan recently posted…7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung HajiMy Profile

      Reply
  32. titan

    yap. campak aje duit kat tabung haji. hoho..
    titan recently posted…Jobdirumah Payment – Kali ke 43 dan 44My Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      oic, hehe kecil lagi dah menabung di tabung haji. Aku uitm yang buatkan, tau tau dah ada account.. sekarang sedang mula menyimpan ^^

      Reply
  33. Irwan Alessa

    Buat akaun untuk mak abah.. duit dah cukup.. Tapi abah dah pergi dahulu mengadap ilahi.. Btw blog bro dah ada perubahan.. lebih lawa.. gud job fren..
    Irwan Alessa recently posted…Muka Baru BlogMy Profile

    Reply
    1. Zuan Post author

      salam takziah, al-fatihah..
      nanti ada peluang bawa mak dan keluarga sekali ke tanah suci, doakan kesejahteraan arwah abah di sana :)

      Reply
  34. adarain

    saya ada TH, di sampaing itu juga memudahkan kita pergi haji.. Harap dapat pg haji
    adarain recently posted…10 kesalahan ketika Ramadhan.My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge