7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

Assalamualaikum, Salam Ramadhan dan Salam Sejahtera. Dalam tak sedar dah seminggu kita berpuasa. Dalam tak sedar juga, Blog Denaihati telah berusia 5 tahun. Selamat ulang tahun ke 5 kepada Denaihati, semoga terus success di dunia blogging. :)

Anda menyimpan di dalam ASB atau Buku Akau Simpanan Tabung Haji(TH)? Pada pendapat anda mana lagi bagus?Menyimpan di dalam ASB atau TH?

Pada tahun lepas iaitu 2012, TH telah memberikan 6.5% bonus tahunan dan 1.5% bonus khas kepada pendeposit mereka. Walaupun tak sebesar jumlah anda boleh dapat jika simpan di dalam ASB, tetapi TH ada kelebihan tersendiri yang mampu menyaingi ASB.

Berikut adalah 7 kelebihan dan faedah menyimpan di Tabung Haji yang anda patut tahu sebelum menyimpan di dalam Tabung Haji:

7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji

 

Menarik bukan? Yang pasti, tak perlu pening kepala pasal zakat dan cukai sebab TH akan uruskan untuk anda :)

Haiyya Alal Falah~
Mari menuju kejayaan!

 

sumber www.tabunghaji.gov.my

-Zuan-

About

Serang penulis blog separuh masa yang telah menulis blog sejak 2009 dengan blog pertama Saiazuan Blog bertemakan 'Sharing is Caring'. Juga seorang Hantu Burger yang suka menge-test burger yang sedap di hadam

Posted in #AkuIslam, #Tips/Tricks/Info Tagged with: , , , , , ,
69 comments on “7 Kelebihan Dan Faedah Menyimpan Di Dalam Tabung Haji
  1. Afiq says:

    Terima kasih bro. Bos tempat aku kerja ni pun cakap better simpan dalam tabung haji dari simpan dalam ASB. Percent tabung haji pun tinggi dah sekarang ni…

  2. Hafiz says:

    Nak simpan bayank2 duit di tabung haji boleh ker? dgr ada org kata x boleh…
    Hafiz recently posted…Tips-tips Produktiviti Semasa MengulangkajiMy Profile

  3. AAziz says:

    Slm semua, Tak silap TH bayar zakat perniagaan jer, zakat simpanan dalam TH tu kena bayar sendiri laa!!

  4. ada org ckp TH dh x telus..btol ke abg denaihati?
    atiqah wadiah recently posted…Eleh, Fatin Liyana Tu Rileks JeMy Profile

  5. blog amir says:

    bank ni jgk antara bank yg bagi dividen tertinggi compared to bank lain. tp better beli emas kalau nk simpan lama. hee
    blog amir recently posted…Business Online Shaklee yang sangat Superb!My Profile

    • Zuan says:

      hehe ada fikir mau beli emas juga.. ada tempat rekomen beli emas yang bagus tak? Public gold ok?
      Zuan recently posted…Kenapa Den Suka Baca Buku?My Profile

  6. Tabung Haji antara bank islamik yang boleh dipercayai. :)
    Asyrof – Blogger Tanah Arab recently posted…Jangan Baca Jika Anda Tidak Mahu Hadiah!My Profile

  7. gomo merah says:

    baik simpan di tabung haji untuk masa depan kita..senang nak pegi haji
    gomo merah recently posted…GAGAL PERTAHAN LIGA SUPER-KELANTAN FA KEEMPAT LIGAMy Profile

  8. daddydee says:

    saya menyimpan dalam unit amanah patuh syariah. Selain itu simpan juga tempat lain. Buat pilihan sebaiknya untuk masa depan.
    daddydee recently posted…Jangan Beli Ebuku Teknik SEO Merah JambuMy Profile

  9. topo says:

    aku memang masuk dalam tabung haji je.. sebelum ni 7 tahun tak sentuh banyak jugak la dia naik hehe
    topo recently posted…Evolusi Kostum Wolverine dari Tahun 1974-2013My Profile

  10. Anarm says:

    Aku takde lagi akaun Tabung Haji.. Ingat nak buatlah nanti..
    Anarm recently posted…Konvensyen Usahawan Muslim #KUM2013My Profile

    • Afiq says:

      Buka kalau tak silap tak mahal pun kan, kalau nak daftar haji je kena RM1,500
      Afiq recently posted…By: Exam PTD 2014: Rujukan Lengkap Calon Peperiksaan Ogos 2014My Profile

  11. schaze zainn says:

    ada TH juga, tp dah lama tak berupdate :(

  12. fyna says:

    teringin jgk lah nak menabung macam nih.
    fyna recently posted…Cempedak Goreng Tepung Tebal 5 InciMy Profile

  13. Adam Roslan says:

    Menabung tanpa was was. Paling penting bab zakat dah automatik tolak yang buat kita tenang.
    Adam Roslan recently posted…Bagaimana SeductiveX menambah Like di Fanpage?My Profile

    • Zuan says:

      ya betul, jangan ada was-was jika menyimpan untuk sesuatu yang lebih baik. Kadang kita terlupa bayar zakat, tapi bila dah simpan di dalam TH, tak perlu bimbang lagi ^^

  14. papa mifz says:

    sekarang nih dalam perancangan nak bukak akaun TH untuk Mifz pulak…:)
    papa mifz recently posted…Wordless Wednesday – Tidak Perlu Jerang Air LagiMy Profile

  15. encikarman says:

    jom2 ke TH buat simpanan, potong gaji bulan2 pun boleh
    encikarman recently posted…EU boikot penempatan Yahudi… terbaik rayaMy Profile

  16. Hafizin Jamil says:

    aku kena buat satu ni.. tapi tak tahu bila lagi nak buat.. haha

  17. onlajer says:

    Yang ini aku sangat galakan orang menabung disini, cukup 1.3k terus daftar
    onlajer recently posted…Email Suruh Buat Duit!My Profile

  18. acuatiQ says:

    ada akaun TH tapi ada RM2 je dalam tu. tu pon free bukak akaun tu masa pergi program dekat masjid2. huhu

  19. zool says:

    kebiasaan orang ingat gi haji je. huhuh
    zool recently posted…Paul Revington kekal ketua jurulatih skuad hoki kebangsaanMy Profile

  20. Hafizul says:

    Ehh banyak gak kelebihan dia ye..
    Hafizul recently posted…Wordless Wednesday #61 – Rezeki Beli Broadband BaruMy Profile

  21. suri says:

    salam saya ada tapi tidaklah rajin menyimpannya di sana
    suri recently posted…Sedut Duit Dalam DiamMy Profile

  22. Cikgu Hairul says:

    Yang penting semua urusan perniagaannya patuh syariah. Selain daripada dividen yang tinggi, simpanan juga boleh dilakukan tanpa had macam ASB yang cuma membenarkan kita simpan maksimum 200K.

    Apa lagi yang kita cari di dunia ini selain redho Allah. Duit beranak banyak-banyak pun kalau tak halal tak guna juga.
    Cikgu Hairul recently posted…Wajarkah Dibenarkan Pengeluaran Wang KWSP Untuk Membayar Hutang Kad Kredit?My Profile

  23. nazra says:

    anak-anak lahir ritu terus buat 3 akaun. 2 akaun untuk si kembar Aisya & 1 akaun lagi untuk diri sendiri. walaupun agak lambat buat akaun tapi takpa, inshaAllah ada rezeki, ke Mekah lah diriku :)
    nazra recently posted…Kenapa kita perlukan Gamma Linolenik Acid (GLA)?My Profile

  24. jungrara says:

    tq for sharing…x tau pun pasal kelebihan simpan ngan tabung haji…tahu masukkan duit je, niat nak pergi haji…heeeee

  25. oshin says:

    dua2 Oshin ada…TH dari kecik mak ayah dah buatkan dan potong dari gaji mereka..sekarang Oshin lah kena masuk sendiri dalam akaun.. ASB pulak baru tahun ke-4 tak silap… bolehlah ada simpanan sikit bila dapat dividen awal tahun tu hehe

  26. Muktasim says:

    memang terbaik dari TH.. saya mesti pilih..
    Muktasim recently posted…Bonus raya 2013 makin samarMy Profile

  27. encikarman says:

    TH ok gak tuh, selaim simpanan boleh naik haji skali.
    encikarman recently posted…Tempahan Proton Saga SV cecah lebih 12,000 unitMy Profile

  28. Alhamdulillah dari kecik lagi memang mak dan ayah dan mulakan simpanan TH untuk kami adik beradik.

    Insya-Allah ada rezeki sikit-sikit kami akan teruskan… rezeki dan niat ke rumah Allah tu besar pahalanya!

  29. uncle zuan..betol bagus..yuyu pun simpan duit dlm ni ;)

  30. hurm.. aku nak kena buat ni nanti
    boni ultra kacak recently posted…Petua Menahan Lapar Ketika Berpuasa – Untuk Gadis SahajaMy Profile

  31. kakiblog says:

    orang cakap kalau simpan kat TH rezeki menjadi berkat..
    kakiblog recently posted…Teknik Menulis Entri Blog Secara OfflineMy Profile

  32. Joe says:

    Simpan duit affiliate kat TH
    Joe recently posted…Komisyen Ke-23 Dari JobdirumahMy Profile

  33. titan says:

    yap. campak aje duit kat tabung haji. hoho..
    titan recently posted…Jobdirumah Payment – Kali ke 43 dan 44My Profile

  34. arelan says:

    aku sejak kecik mak aku dah buatkan. hehehee…tapi aku tak pernah ada ASB.hmmm

    • Zuan says:

      oic, hehe kecil lagi dah menabung di tabung haji. Aku uitm yang buatkan, tau tau dah ada account.. sekarang sedang mula menyimpan ^^

  35. Irwan Alessa says:

    Buat akaun untuk mak abah.. duit dah cukup.. Tapi abah dah pergi dahulu mengadap ilahi.. Btw blog bro dah ada perubahan.. lebih lawa.. gud job fren..
    Irwan Alessa recently posted…Muka Baru BlogMy Profile

    • Zuan says:

      salam takziah, al-fatihah..
      nanti ada peluang bawa mak dan keluarga sekali ke tanah suci, doakan kesejahteraan arwah abah di sana :)

  36. adarain says:

    saya ada TH, di sampaing itu juga memudahkan kita pergi haji.. Harap dapat pg haji
    adarain recently posted…10 kesalahan ketika Ramadhan.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam